Boc: Amanarea platii taxelor de catre firme este o masura anticriza

Miercuri, 01 Iulie 2009, ora 14:39
1174 citiri
Boc: Amanarea platii taxelor de catre firme este o masura anticriza

Premierul Emil Boc a declarat miercuri, la un post de televiziune, ca amanarea platii taxelor de catre firme nu este o amnistie fiscala, ci o masura anticriza, si ca ceea ce se ingheata nu sunt datoriile, ci executarea silita a lor, potrivit Newsin.

"Nu este vorba de amnistie fiscala. Este vorba de o masura anticriza. Ajutam firmele care, la data de 30 septembrie 2008, nu aveau niciun fel de datorie la bugetul de stat, erau buni platnici, dar, datorita efectelor crizei economice, au acumulat datorii dupa 30 septembrie 2008, iar astazi sunt in faza de executare silita.

Obiectul actului normativ este de a sprijini firmele care astazi sunt executate silit pentru ca nu-si pot plati datoriile la stat. (...)

Aceste datorii nu se sterg, nu se reesaloneaza. Penalitatile curg in continuare si chiar e de dorit sa se plateasca o parte din aceste penalitati pentru a nu curge in continuare datoriile scadente pe care le ai", a explicat premierul masura decisa de Guvern cu o zi in urma.

"Daca maine firmele se inchid dau si oamenii afara si nu primim nimic la bugetul de stat, n-am facut nimic, nu facem altceva decat sa trimitem mai multi oameni in somaj si sa avem mai putine resurse financiare la bugetul de stat", a adaugat el.

Boc a mai precizat ca nu s-a discutat in coalitie si nici in Guvern despre modificarea TVA sau a cotei unice.

"In acest moment nu am discutat in niciun cadru institutional, nici guvernamental, nici politic, despre modificarea TVA-ului sau cotei unice", a mai spus premierul.

Potrivit OUG adoptate marti de Guvern, firmele care au inceput sa aiba restante la plata obligatiilor catre stat dupa data de 30 septembrie 2008 au dreptul sa ceara o singura data, intr-un an calendaristic, amanarea platii datoriilor.

Pentru a beneficia de aceasta facilitate, firmele trebuie sa fi depus toate declaratiile fiscale, sa nu aiba "fapte" inscrise in cazierul fiscal si nu se afle in procedura de insolventa.

Amanarea platii se acorda la cerere. Cererea va fi solutionata intr-un termen de 15 zile. Masura instituita de Guvern este aplicabila pana la data de 20 decembrie 2009. 

 

Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
România, o țară bogată în frumusețe naturală și istorie, este adesea descrisă ca un adevărat colț de rai pe pământ. Cu o varietate impresionantă de peisaje, de la munte până la...
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
#cota, #datorii, #executare, #firme, #insolventa, #silita, #tva, #unica , #stiri Emil Boc