Boc anunta proiectele realizate prin parteneriat public-privat

Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 16:01
1756 citiri
Boc anunta proiectele realizate prin parteneriat public-privat

Premierul Emil Boc a prezentat miercuri principalele proiecte de infrastructura care vor fi realizate prin parteneriat public-privat, printre acestea numarandu-se autostrazi, hidrocentrale, cartiere de locuit, spitale regionale, un canal de irigatii in Baragan si canalul Dunare-Bucuresti, conform NewsIn.

Potrivit premierului, "proiectele vin in completarea investitiilor de la bugetul de stat sau investitii din fonduri europene deoarece nu exista resurse financiare destule in buget sau din fondurile UE pentru a completa toate lucrarile de infrastructura pe care Romania trebuie sa le implementeze".

Astfel, la ministerul Transporturilor vor fi realizate prin parteneriat public-privat urmatoarele obiective: autostrada Comarnic-Brasov, autostrada Sibiu-Pitesti, autostrada Ploiesti-Buzau-Focsani, centura de sud a Bucurestiului, centura de nord a Bucurestiului, ambele in regim de autostrada, si autostrada Targu Mures-Iasi-Ungheni.

La ministerul Economiei
, Guvernul are in vedere hidrocentrala Tarnita- Lapustesti, o investitie de 1,3 mld. euro, finalizarea unitatilor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda, o investitie de 4 mld. euro, termocentrala de la Doicesti, o investitie de 700 mil. euro si proiectul international AGRI, al carui cost va fi stiut dupa realizarea studiului de fezabilitate.

La ministerul Mediului vor fi finantate prin efortul comun al statului si al investitorilor privati amenajarea canalului Siret-Baragan, care are o valoare aproximativa de 200 de milioane de euro.

La ministerul Dezvoltarii Regionale se vor implementa prin parteneriat public-privat: proiectul ECO din cartierul Ghencea Bucuresti, care se intinde pe 100 de ha si care vizeaza constructia a 10.000 de locuinte si infrastructura necesara acestora, proiectul Esplanada, un proiect de 800-900 de milioane de euro. De asemenea, doua proiecte vor fi realizate de MDRT in parteneriat cu ministerul Transporturilor: proiectul Dunare-Bucuresti, despre care Boc a spus ca este "un proiect care a fost abandonat, dar valoarea lui nu trebuie sa fie uitata", si podul rutier peste Dunare in judetele Tulcea-Braila.

La ministerul Sanatatii se are in vedere construirea a sase spitale regionale de urgenta: Timisoara, Cluj Napoca, Targu Mures, Iasi, Craiova, Bucuresti. De asemenea, Ministerul Sanatatii si MDRT au in vedere punerea in valoare a centrului Ana Aslan.

Si ministerul Justitiei va beneficia de acest mod de finantare prin parteneriat intre stat si firme pentru constructia unui penitenciar.

Boc a mentionat dupa enumerarea obiectivelor ca lista a fost adoptata in Guvern, urmand ca saptamana viitoare ministerele de resort sa se prezinte detaliile cu privire la stadiul fiecarui proiect.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#proiecte, #parteneriat public privat, #proiect, # infrastructura , #stiri Emil Boc