Boc ataca PNL: au cheltuit 3 mld euro din Fondul National de Dezvoltare si au dus deficitul la 5,4 %

Joi, 23 Iulie 2009, ora 16:16
1382 citiri
Boc ataca PNL: au cheltuit 3 mld euro din Fondul National de Dezvoltare si au dus deficitul la 5,4 %

Premierul Emil Boc a declarat joi, in timpul unei vizite in judetul Bihor, ca va propune luni, in sedinta coalitiei, formarea unei comisii de ancheta la nivelul Parlamentului, pentru a se stabili cum s-au cheltuit trei miliarde de euro din Fondul National de Dezvoltare in guvernarea PNL, relateaza NewsIn.

"Liberalii au cheltuit 3 miliarde de euro din Fondul National de Dezvoltare, ducand deficitul bugetar la 5,4 la suta.

PSD va trebui sa hotarasca daca e la putere si merge pana la capat cu acest demers sau este in opozitie, alaturi de PNL", a spus premierul Emil Boc, transmite corespondentul NewsIn.

Presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc au lansat, in primele luni ale anului, critici dure la adresa fostului Guvern, acuzand faptul ca deteriorarea situatiei economice din ultimii doi ani nu permite acum Romaniei sa ia masurile anticriza pe care le adopta majoritatea statelor UE.

Premierul Emil Boc a declarat, la 29 ianuarie, ca banii din Fondul National de Dezvoltare sunt fictivi, exista doar ca valoare contabila, in replica la o afirmatie a fostului prim-ministru Tariceanu, care a declarat ca sumele din Fond pot fi alocate pentru investitii, dar ca noul Guvern nu stie unde sa caute.

"Fondul National de Dezvoltare este practic, in acest moment, golit din punct de vedere financiar.

Nu exista bani reali. Exista numai bani fictivi. Banii din vanzarea BCR si din alte privatizari i-a cheltuit.

Pe ce, numai el poate sa spuna. Exista doar ca valoare contabila si cu aceasta valoare contabila te-ai putea duce sa imprumuti de pe piata bani la niste dobanzi... v-am spus in ce context international. Nu exista banii acestia, este o gogoasa, o minciuna!", a declarat Boc joi, la TVR.

Premierul a facut apel la un citat din Kant pentru a-si argumeta declaratia: "Nu e totuna sa ai 100 de taleri in cap sau sa ii ai in buzunar".

In ce priveste rezervele valutare, Boc spune ca acestea nu au nimic de-a face cu activitatea Guvernului si ca reprezinta rezervele pe care bancile le depun la fiecare depozit in valuta.

"Ce treaba are Guvernul cu acesti bani? Din nou o incercare de a induce in eroare (...)", a spus Boc.

Seful Executivului a afirmat ca fostul premier face "doua mari confuzii" la care nu se astepta, avand in vedere ca are "totusi o anumita expertiza economica", sau "a crezut ca nimeni nu se prinde de ceea ce spune", a completat Boc.

Fostul premier Calin Popescu-Tariceanu a declarase anterior ca in Fondul National de Dezvoltare s-au acumulat 11 miliarde de lei din privatizari, inclusiv din privatizarea BCR, si ca acesti bani pot fi utilizati pentru investitii. El a acuzat actualul guvern ca nu stie unde sa caute banii.

"Actualii guvernanti plutesc intr-o necunoastere crasa", a spus Tariceanu.

Doua luni mai tarziu, la 9 martie, presedintele Traian Basescu a declarat in plenul Parlamentului, ca Romania are de suportat in prezent efectele crizei economice, ca urmare a "lipsei de prudenta bugetara" din ultimii doi ani a Guvernului Tariceanu si a acuzat fostul Executiv ca nu a folosit sansa intrarii Romaniei in UE si contextul international favorabil pentru a realiza reformele.

"Lipsa de reforme din ultimii doi ani o plateste populatia acum", a avertizat Basescu.

Seful statului a criticat fosta guvernare dar si vechiul Legislativ, aratand ca prezenta criza de incredere este rezultatul atitudinii dominante de la nivelul Parlamentului si Guvernului din 2008 in ce priveste abordarea cheltuielilor economice.

"Acesta este motivul pentru care, in conditiile deteriorarii situatiei economice, Romania nu poate lua masurile de stimulare pe care le iau majoritatea partenerilor nostri din UE.

Noi nu putem creste cheltuielile publice atat cat ar trebui si nici nu putem crea conditii pentru reducerea rapida a ratelor dobanzilor.

Romania plateste si costul politizarii si nereformarii administratiei publice. In ultimii ani, sectorul puiblic a crescut excesiv si a devenit o povara.

Din cele aproximativ 300.000 locuri de munca creeatedin ultimii patru ani, mai mult de jumatate, 160.000, sunt in sectorul public.

Veniturile salariale din sectorul public au crescut de la aproximativ 5% din PIB in 2004, la 8% in 2008. In cifre absolute, cresterea este si mai impresionanta, aproape cinci miliarde de euro pe an fiind platiti in plus pentru salariile din sectorul public", a acuzat Basescu.

Seful statului a mai invinuit vechea guvernare pentru cresterea dependentei societatii fata de stat, "in loc sa ajute la construirea unei societati cu o clasa de mijloc din ce in ce mai numeroasa, mai bogata si independenta".

Presedintele a reluat criticile cu privire la deficitul bugetar de 5,2%PIB inregistrat in 2008 si a apreciat ca economia Romaniei a rezistat "cu greu acestui abuz".

In plus, Basescu a vorbit despre "atitudinea greu de etichetat" a Guvernului Tariceanu care, "inaintea si in timpul campaniei electorale de anul trecut a risipit trei miliarde de euro din Fondul National de Dezvoltare, bani proveniti din privatizarea Bancii Comerciale Romane".

"Acesta este rezultatul propagandei triumfaliste a guvernarii netransparente, a unei proaste guvernari pe care romanii trebuie sa o plateasca acum", a spus Basescu de la tribuna Parlamentului.

Presedintele a mai declarat ca moneda nationala s-a depreciat in ultimul an cu aproape 40%, fapt ce afecteaza cele 500.000 de familii cu credite mari in valuta.

"Creditele pentru sectorul privat au fost mai putine si mai scumpe din cauza risipei din sectorul de stat. Daca vom continua pe acest drum, nu vom indeplini conditiile care sa ne permita adoptarea monedei euro, in contextul in care moneda unica europeana si-a dovedit utilitatea in actuala criza economica".

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ancheta, #boc, #comisie, #deficit, #privatizari , #stiri Emil Boc