Boc cere dreptul de a adopta bugetul, dar si legile pensiilor si responsabilitatii fiscale

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 22:22
1249 citiri
Boc cere dreptul de a adopta bugetul, dar si legile pensiilor si responsabilitatii fiscale

Premierul interimar, Emil Boc, a cerut, marti, Senatului sa modifice Legea de organizare a Guvernului in asa fel incat Cabinetul demis sa poata adopta atat bugetul pentru 2010, dar si proiectele de legi privind responsabilitatea fiscala si sistemul unitar de pensii, parte a angajamentelor asumate cu FMI.

"As solicita Senatului, ca si camera decizionala, ca in cadrul amendarii legii de organizare a Guvernului sa faca mentiunea ca acest Guvern interimar si orice Guvern interimar sa aiba posibilitatea sa initieze proiecte de legi care vizeaza bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si punerea in aplicare a prevederilor acodurilor internationale la care Romania este parte.

Aici este vorba de doua legi - legea responsabilitatii fiscale si legea pensiilor, pe care noi am inaintat-o, Parlamentul a clasat-o, a demis Guvernul, dar o vom redepune din nou, pentru a putea sa ne respectam angajamentele pe care Romania le are in raport cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International".

El a aratat ca spera sa gaseasca "intelegere" la Senat. Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii a fost inaintat de Guvern la Parlament pentru asumarea raspunderii, procedura care nu a mai fost insa parcursa dupa ce Cabinetul a fost demis prin motiune de cenzura.

Premierul interimar a aratat totodata ca responsabilitatea elaborarii proiectului de lege privind responsabilitatea fiscala revine Guvernului, pe baza consultarilor cu Fondul Monetar International si Comisiei Europene, si ca nu trebuie sa existe in acest sens "o competitie" cu PSD, care a depus deja un astfel de proiect.

El a explicat ca proiectul legii responsabilitatii fiscale trebuie elaborat in consultare cu FMI si CE, astfel ca forma finala a actului normativ va fi stabilita in zilele urmatoare, dupa ce institutiile internationale vor transmite Executivului propriile observatii. 

#legea responsabilitatii fiscale, #legea pensiilor, #boc, #premier , #stiri Emil Boc