Boc: Cheltuielile de personal, mai mici cu 16% fata de decembrie 2008

Marti, 20 Aprilie 2010, ora 15:54
1514 citiri
Boc: Cheltuielile de personal, mai mici cu 16% fata de decembrie 2008

Guvernul a luat masuri pentru reducerea cheltuielilor inca de la investire, cele cu personalul fiind mai mici cu 16% in februarie 2010 fata de luna decembrie 2008, a declarat Emil Boc la inceputul discutiilor de la Cotroceni, ?i a precizat ca acestea trebuie reduse pana ajung la 7% din PIB in 2015, informeaza NewsIn.

Premierul a spus ca deficitul bugetar al Romaniei ar fi ajuns la 12% din PIB in 2009 ?i la 17% in 2010, daca Guvernul pe care il conduce nu ar fi luat masuri pentru reducerea cheltuielilor.

Astfel, a precizat prim-ministrul, cheltuielile cu personalul bugetar au fost mai mici in februarie 2010 cu 16% fata de luna decembrie 2008 (prima luna de mandat a Guvernului Boc) datorita masurilor luate.

El a adaugat ca obiectivul Guvernului este cel "consacrat" prin Legea unica a salarizarii, respectiv reducea cheltuielilor de personal in sistemul bugetar de la 9,4% din PIB in 2009 la 7% in 2015.

Tinta pentru 2010 este 8,7% din PIB. 

"Masurile pe care le-am propus pana in momentul de fata ?i pe care le avem in vedere in continuare vor urmari realizarea acestei tinte din Legea salarizarii unitare ?i din acordurile internationale, de a cobori cheltuielile cu personalul de la 9,4 la 8,7% (din PIB n.r.) anul acesta", a spus prim-ministrul. 

Astfel, pentru anul 2010, masurile pe care Guvernul le are in vedere sunt atat cele impuse in acordurile de finantare internationale cat ?i de "deciziile interne ale Guvernului", dar vizeaza ?i absorbtia fondurilor UE.

"De asemenea, exista ?ansa ca pe unele cheltuieli de infrastructura sa putem avea mai multi bani UE, cu conditia analizarii corecte a deficitului, astfel incat sa ne permita utilizarea unei sume importante din banii europeni. Dorim sa discutam cateva propuneri pe care dumneavoastra, in calitate de reprezentant al Romaniei la Consiliul European, sa le puteti discuta, sa imbunatatim acest mecanism al absorbtiei fondurilor comunitare", s-a adresat premierul ?efului statului.

Presedintele a anuntat saptamana trecuta ca ii va chema pe membrii Executivului la consultari.

Subiectele pe care presedintele a spus ca le va pune in discutie vizeaza reforma sistemului bugetar, situatia concedierilor din administratie, dar si programele finantate cu fonduri UE.

Presedintele se aratase nemultumit, la o emisiune TV, de numarul mic de concedieri din sistemul bugetar ?i a spus ca in statistici nu apar ?omeri de la stat.

"S-au comasat ministere, dar a ramas acelasi numar de salariati... Ceva e in neregula si acolo. Am sa am o discutie cu Guvernul saptamana viitoare", a aratat Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#boc, #cheltuieli, #guvern, #personal , #stiri Emil Boc