Boc: Criza poate impune reformarea economiei

Miercuri, 20 Mai 2009, ora 11:07
1549 citiri
Boc: Criza poate impune reformarea economiei

Criza economica poate reprezenta pentru Romania si o oportunitate de a derula un proces de reforma a economiei care a fost amanat timp de 20 ani si de a reglementa domenii sensibile, precum salarizarea bugetarilor, sistemul de pensii si descentralizarea, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc.

El a aratat, intr-un discurs sustinut la Forumul Financiar Central si Sud-Est European, ca lipsa unor fonduri puse deoparte in perioada anterioara pentru "vremuri mai dificile" si mentinerea cotei unice de impozitare la unul dintre cele mai scazute niveluri din UE au impus identificarea unor solutii complementare pentru depasirea crizei economice, precizeaza Mediafax. 

"Poate in Romania efectele crizei economice sunt accentuate si de faptul ca in vremurile mai bune pe care le-am avut, cu crestere economica de 7-8%, nu am pus bani deoparte pentru vremuri mai dificile. Vedem astazi ca unele tari din UE vorbesc de reducerea unor impozite, unor taxe, si pot sa o faca pentru ca in vremuri bune au pus bani deoparte", a declarat Boc.

Printre acestea se numara: investitii publice masive in economie, reducerea unor cheltuieli bugetare, incheierea acordului de asistenta financiara cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, acordarea de ajutoare si garantii de stat in domenii considerate strategice, respectiv agricultura, energia, constructiile, turismul.

Premierul a apreciat totodata ca o intarire la nivel mondial a mecanismului de control in domeniul financiar poate reprezenta o solutie pentru depasirea crizei economice si a amintit ca la nivelul UE se lucreaza la un nou plan de reglementare si supraveghere in acest domeniu.

In opinia sefului Guvernului, criza economica nu poate fi considerata si o criza ideologica, deoarece nu a fost declansata de economia de piata, ci de incapacitatea mecanismelor de echilibru si control din sistemul financiar-bancar mondial, care nu au functionat la parametri normali.

Premierul a mai spus ca aceasta criza economica poate fi o oportunitate, in sensul ca Romania are sansa de a face reformele structurale care nu au fost aplicate in ultimii 20 de ani: elaborarea Legii unice de salarizare in domeniul bugetar, reformarea sistemului de pensii, descentralizarea administratiei.

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#boc, #criza, #economie, #pensii, #reforma, #salarizare , #stiri Emil Boc