Boc: De la mijlocul anului 2007, s-a rupt echilibrul intre productivitate si salarii in Romania

Luni, 10 Mai 2010, ora 09:44
884 citiri
Boc: De la mijlocul anului 2007, s-a rupt echilibrul intre productivitate si salarii in Romania

Premierul Emil Boc a explicat duminica seara ca motivele pentru care s-au impus masuri de austeritate tin de faptul ca la mijocul anului 2007, "s-a rupt echilibrul intre productivitate si salarii in Romania", precum si din cauza evolutiilor din ultima perioada a crizei globale, inclusiv in Grecia, informeaza NewsIn.

Primul-ministru a tinut sa explice de ce este nevoie de "masuri sporite de austeritate".

"Datorita cheltuielilor fara acoperire cu salariile si pensiile incepand cu 2007 si mai ales datorita anului 2008, cand aceste cheltuieli publice cu salariile si pensiile au depasit cu foarte mult posibilitatile tarii.

Si in al doilea rand, suntem nevoiti sa luam in continuare masuri de austeritate datorita crizei economice si in special in urma ultimelor evolutii care au avut loc inclusiv in Grecia", a explicat premierul.

Boc a sustinut ca, incepand cu mijlocul anului 2007 (cand PD a fost scos din Guvern de catre premierul de la acel moment, Calin Popescu Tariceanu - n.r.), "s-a rupt echilibrul intre productivitate si salarii in Romania".

"Am inceput sa consumam mai mult decat am produs", a explicat el, sustinand ca s-a ajuns la deficite structurale.

Premierul a explicat ca o situatie similara a avut loc si in privinta pensiilor, unde ar fi existat "cresteri exponentiale" fara acoperire in "productivitatea muncii".

"Platim in consecinta faptul ca in anul electoral 2008 s-au produs deficite structurale", a adaugat Boc.

Primul-ministru a spus ca in 2009, Guvernul sau de la acel moment a incercat sa limiteze si sa plafoneze cheltuielile.

"Daca in 2009 nu am fi intreprins nicio masura si am fi lasat sa curga toate masurile pe care Guvernul anterior le-a luat, inclusiv de exemplu daca am fi lasat majorarea cu 50% a salariilor profesorilor si alte majorari care se propusesera am fi ajuns in 2009 la un deficit de 12%", a spus Boc.

De mentionat ca, dupa ce Parlamentul a adoptat Legea maririi salariilor profesorilor, premierul din acel moment, Calin Popescu Tariceanu a sustinut ca nu este sustenabila, motiv pentru care a si luat masuri pentru a nu fi pusa in aplicare in forma votata.

Emil Boc a explicat ca cele 12 miliarde de euro luate pana acum de Guvern de la FMI au fost impartite intre BNR si Guvern, care i-a folosit pentru acoperirea in 2009 a deficitului bugetar.

"Daca Romania continua fara sa faca masuri de ajustare a cheltuielilor publice si fara sa tina cont de un acord cu FMI, vom ajunge in 2012 la o datorie publica de 62% din PIB. Astazi avem o datorie publica sub 30%.

Daca nu luam masuri de austeritate, care sa puna in acord ceea ce producem cu ceea ce consumam, riscam sa ne indatoram in continuare si sa ajungem la o datorie exploziva extrem de greu de finantat", a sustinut Boc. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#boc, # salarii, # productivitate , #stiri Emil Boc