Boc declara razboi muncii la negru

Marti, 26 Aprilie 2011, ora 12:45
1754 citiri
Boc declara razboi muncii la negru

Premierul Boc a declarat luni, dupa o sedinta la ministerul Muncii pe tema combaterii muncii la negru, ca alaturi de ministerul de Interne si de cel al Finantelor s-au pus bazele unui "program complex" de combatere a muncii la negru, transmitand angajatorilor sa incheie contracte lucratorilor, transmite NewsIn.

"Obiectivul nostru este sa crestem numarul contractelor de munca, prin diminuarea muncii la negru. Am stabilit impreuna cu ministrul de interne si cu Ministerul Finantelor un program complex de combatere a muncii la negru, cu scopul de a creste numarul contractelor de munca. Deci in subsidiar ne intereseaza amenzile sau sanctiunea penala.

Obiectivul nostru este in principal protectia salariatului, astfel incat el sa aiba drept la pensie, la somaj, la sanatate pentru ca asta inseamna in ultima instanta un contract de munca in comparatie cu situatia pe care o are acum la negru.

Exact cum am facut in cazul combaterii evaziunii fiscale, cand am pus la aceeasi masa autoritati diferite cu competente in acest domeniu, exact asa vom face si in privinta muncii la negru, punand la aceeasi masa Inspectia Muncii, Garda Financiara, Ministerul de Interne, inclusiv Jandarmeria, pentru a realiza un plan complet si complex de combatere a muncii la negru", a spus Boc la iesirea de la ministerul Muncii, de care se ocupa interimar.

Premierul a participat la o sedinta la care au fost convocatii sefii inspectoratelor de munca, dar si reprezentanti de la Finante si de la Interne.

El le-a transmis firmelor sa nu mai angajeze la negru, deoarece vor suporta rigorile legii. 

"De aceea, eu atrag atentia in mod ferm tuturor acelora care, astazi, inca mai utilizeaza sau se gandesc sa utilizeze forme nelegale cu privire la salariati, sa incheie contracte de munca, pentru ca noul Cod al Muncii prevede atat sanctiuni pecuniare, adica amenzi de trei ori sau de patru ori mai mari, precum si chiar posibilitatea sanctiunii penale", a mai afirmat primul-ministru, anuntand ca dupa intrarea in vigoare a Codului Muncii va fi o "ofensiva generala pentru a atrage atentia ca legislatia se respecta si nu este adoptata doar pentru a fi in Monitorul Oficial".

Emil Boc a spus ca si cei care nu aplica legea zilierilor vor fi sanctionati. "Vineri voi semna normele metodologice la legea zilierilor, deci practic de luni avem si cel de-al doilea act normativ foarte important, pe langa Codul Muncii - legea zilierilor cu normele metodologice aprobate.

Asta inseamna pentru toti cei care fac munca necalificata - la camp sau in alte domenii - ca trebuie sa aiba registrele pregatite si sa respecte legea pentru ca si acolo exista sanctiuni foarte aspre daca nu se incheie contracte de munca", a mai subliniat seful Executivului.

Boc spune ca nu vor fi angajati noi inspectori de munca pentru a implementa aceste masuri, dar i-a rugat pe cei care sunt angajati deja sa-si faca treaba.

"Eu va spun, deocamdata, hai sa lucreze cei care sunt acolo platiti. Prima mea grija este ca cei care sunt angajati ai statului sa-si faca fiecare datoria in fiecare zi si cand pleaca acasa sa spuna ce au facut in acea zi pentru institutie si pentru interesul public. Dupa aceea, sa ne gandim la alti angajati", a mai aratat el.

#boc, #munca negru, #evaziune, #angajati, #salariati , #stiri Emil Boc