Boc despre averea ilicita: Se va confisca o parte din avere pentru infractiuni majore

Joi, 30 Iunie 2011, ora 12:41
1740 citiri
Boc despre averea ilicita: Se va confisca o parte din avere pentru infractiuni majore

Textul constitutional privind averea dobandita ilicit ar trebui abrogat pentru a permite autoritatilor sa recupereze averea obtinuta din infractiuni de la persoanele condamnate pentru trafic sau crima organizata, in opnia prim-ministrului Emil Boc, informeaza Mediafax.

Proiectul de revizuire a Constitutiei transmis de presedintele Traian Basescu catre Parlament propune eliminarea din actualul text constitutional a prevederii prin care averea se prezuma a fi dobandita licit.

Prevederea a fost declarata drept neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala, cu argumentul ca abrogarea acestui text privind averea dobandita licit suprima garantia dreptului de proprietate privata.

Prezent, joi, la o conferinta pe tema noului Cod Civil, premierul Emil Boc a aratat ca Parlamentul trebuie sa puna in aplicare decizia CC in cazul proiectului de revizuire a Constitutiei, sustinand in acelasi timp ca abrogarea acestui text nu incalca garantia dreptului la proprietate, ci "nuanteaza forta prezumtiei absolute".

"Nu este vorba de o slabire a garantiei dreptului de proprietate, niciun cetatean roman, chiar si dupa modificarea Constitutiei intr-o forma apropiata de cea propusa, tinand cont de decizia Curtii Constitutionale, nu trebuie sa se teama ca averea lui va fi pusa vreodata la mezat si confiscata de autoritati. Noi discutam aici ca, pentru o persoana condamnata pentru acte infractionale, aceasta prezumtie absoluta sa nu mai existe.

Adica, ai o persoana condamnata pentru trafic de droguri sau crima organizata, te duci in instanta si se confisca partea care rezulta din ultima infractiune savarsita. Restul averii este bine-mersi, poate sa si-o pastreze, face cativa ani de inchisoare si se intoarce acasa", a spus Boc.

Seful Guvernului a explicat ca, in aceasta situatie, persoana condamnata trebuie sa dovedeasca faptul ca averea a fost dobandita prin metode licite.

"Daca vrem sa fim in randul lumii cu o lege care sa ne permita sa aparam interesul public, atunci si Constitutia trebuie revizuita periodic. Nu este un moft romanesc, suntem singura tara fara aceasta prevedere in legislatie", a adaugat Boc.

#avere, #avere ilicita, #confiscare avere infractiuni, #constitutie, #revizuire constitutie , #stiri Emil Boc