Boc despre Eurostat: Vom lamuri situatii scadente

Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 16:00
1649 citiri
Boc despre Eurostat: Vom lamuri situatii scadente

Primul-ministru Emil Boc sustine ca Executivul de la Bucuresti va lamuri toate intrebarile legate de situatiile financiare ale Termoelectrica si CFR Infrastructura afirmand ca autoritatile romane au fost transparente in relatiile cu institutiile europene, inclusiv Eurostat, potrivit NewsIn.

"Guvernul Romaniei a dat intodeauna dovada de maxima transparenta in relatie cu organismele europene si va lamuri toate aceste situatii scadente din 2007, 2008, unele chiar din 2009 si evident vor fi oferite, conform procedurilor, toate informatiile necesare", a declarat, miercuri, Emil Boc referitor la chestiunile pentru care Eurostat a cerut clarificari suplimentare de la autoritatile de la Bucuresti.

Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a aratat ca lamurirea acestor neclaritati nu poate conduce la revizuirea datelor privind deficitul bugetar.

"Noi ne-am atins tintele, a spus si domnul Mihai Tanasescu, reprezentantul Fondului Monetar International", a declarat Ialomitianu dupa sedinta de miercuri a Guvernului.

Ministrul a afirmat ca solicitarile Eurostat au aparut ca urmare a faptului ca nu a mai avut loc ultima runda de discutii cu autoritatile romane, din cele trei programate.

"Guvernul Romaniei a dat dovada de o colaborare foarte buna cu Eurostat. Noi am avut mai multe runde... Sunt vreo trei runde. Ultima runda nu a avut loc pentru ca au aparut acele discrepante intre cifra stabilita de INS si BNR.

Se refera la rezultatul financiar ce urma sa fie cuprins in deficitul bugetar - 0,4 INS, 0,2 BNR. N-a mai avut loc runda a treia, unde trebuia sa se mai lamureasca niste lucruri. Erau niste intrebari, de exemplu de ce au mai aparut arierate la sanatate, de ce am capitalizat Fondul de Garantare... Deci mai sunt niste raspunsuri. Deci din faptul ca nu a avut loc runda a treia, au mai aparut niste lucruri de lamurit. Si vor fi lamurite la Bucuresti", a explicat ministrul de Finante.

Ialomitianu a negat faptul ca Eurostat ar fi promit informatii false de la Bucuresti, fiind vorba doar de clarificarea motivelor pentru care exista diferente intre raportarile Institutului National de Statistica si cele ale Bancii Nationale, raportari care ar fi trebuit sa contina aceleasi rezultate, chiar daca metoda de calcul a diferit.

"Nu s-au transmis date inexacte, noi am fost primii preocupati sa aflam date corecte. Nu este vorba de a furniza alte date. Guvernul nu a furnizat alte date decat cele corecte, cum au rezultat din calcul", a conchis seful Finantelor

Secretarul de stat din MFP, Gheorghe Gherghina, a afirmat ca Eurostat nu s-a interesat decat de rezultatele financiare de la CFR Infrastructura si Termoelectrica, fara a fi incluse si alte companii nationale. Gherghina a precizat ca intalnirea cu reprezentantii Eurostat va avea loc la sfarsitul lunii mai, fiind posibile si alte doua reuniuni, in iunie si iulie.

"Vreau sa se clarifice bine: noi am fost transparenti, am transmis toate datele solicitate de dansii, le-am transmis si diferentele de care vorbea domnul ministru. Nu se pune problema sa trimiti unei institutii europene date mintite sau orice altceva", a mai spus Gherghina.

Eurostat si-a exprimat, marti, rezerve fata de calitatea datelor transmise de Romania in ceea ce priveste deficitul bugetar si nivelul datoriei guvernamentale in 2010. Biroul de statistica al Uniunii Europene s-a referit la tratamentul statistic al indicatorilor unor companii reclasificate in sectorul administratiilor publice conform metodologiei ESA 95.

Potrivit celor mai recente date Eurostat, in 2010, Romania se inscrie in media europeana in ce priveste deficitul guvernamental (-6,4% din PIB) si a inregistrat una din cele mai mici rate a datoriei publice din Uniune (30,8% comparativ cu media UE de 80%).

"Eurostat isi exprima rezervele in privinta calitatii datelor raportate de Romania, ca urmare a neclaritatilor impactului unor companii publice asupra deficitului guvernamental, asupra raportarilor categoriilor ESA95 «alte conturi pentru incasari si plati», asupra naturii si impactului unor tranzactii financiare si a consolidarii schimburilor intra-guvernamentale", se arata in raportul Eurostat.

Institutul National de Statistica a anuntat ca, in septembrie, va furniza catre Eurostat detalii pentru inlaturarea rezervelor privind calitatea datelor furnizate de Romania la 31 martie, verificarea urmand sa fie facuta de experti din partea MFP, BNR si INS.

Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
#situatii financiare, #termoelectrica, #cfr infrastructura, #emil boc, #eurostat, #deficit bugetar , #stiri Emil Boc