Boc, despre scaderea somajului: suntem pe calea cea buna

Sambata, 21 Mai 2011, ora 00:23
1313 citiri
Boc, despre scaderea somajului: suntem pe calea cea buna

Premierul si ministrul interimar al Muncii, Emil Boc, a declarat, vineri, ca a dispus "o campanie mult mai agresiva" de informare a mediului de afaceri cu privire la facilitatile oferite pentru angajarea somerilor, chiar daca numarul acestora este in scadere, potrivit Mediafax.

Boc a afirmat ca si in domeniul somajului "semnele bune" arata iesirea din recesiune, lucru confirmat de numarul de someri in scadere.

"Aici, la minister, avem un mini-Guvern, in fapt, pentru ca sunt foarte multe domenii, si putem sa va spunem ca in acest moment, incet, dar sigur, se consolideaza acest drum al iesirii din recesiune", a afirmat Boc, vineri, intr-o conferinta de presa la Ministerul Muncii.

Premierul a spus ca in luna aprilie rata somajului a fost de 5,4 la suta, fiind inregistrati 493.438 de someri, iar la mijlocul lunii mai rata somajului scazuse la 5,25 la suta, numarul persoanelor fara un loc de munca ajungand la 478.666.

"Cu alte cuvinte, si aici se observa tendinta de scadere a numarului de someri. Mai avem inca pana ajungem la 4,4 la suta, cat aveam in 2008, dar suntem pe drumul cel bun.

Ceea ce am dispus astazi este o campanie mult mai agresiva de informare a mediului de afaceri cu privire la facilitatile oferite de Ministerul Muncii pentru firmele care angajeaza somerii de peste 45 de ani sau intretinatori de familie", a mai spus Emil Boc.

Premierul a aminiti ca angajatorii care incadreaza in munca somerii trecuti de 45 de ani sau intretinatori de familie pot beneficia de o subventie de 500 de lei, care se acorda pentru o perioada de un an.

"Deocamdata avem in buget banii necesari. Daca va fi nevoie, la rectificarea bugetara vom suplimenta acest fond", a adaugat Boc.

Totodata, agentii economici care angajeaza persoane care mai au trei ani pana la iesirea la pensie pot primi lunar o subventie de 500 de lei. Premierul a amintit ca si in cazul angajarii absolventilor se pot acorda subventii de catre Ministerul Muncii.

Astfel, pentru incadrarea in munca a unui absolvent de studii superioare, subventia lunara este de 750 de lei, pentru absolventii de studii liceale sau postliceale ajutorul de la stat este de 600 de lei iar pentru cei care au finalizat studiile gimnaziale de 500 de lei. Si in cazul angajarii unei persoane cu handicap subventia este tot de 500 de lei timp de un an. 

#emil boc, #somaj, #numar someri, #scadere somaj, #patroni, #mediu de afaceri , #stiri Emil Boc