Boc: greselile FNI au costat statul 100 mil. euro

Vineri, 22 Aprilie 2011, ora 14:02
1656 citiri
Boc: greselile FNI au costat statul 100 mil. euro

Premierul Emil Boc a declarat vineri ca, pentru pagubitii FNI, AVAS a platit pana in prezent si este in curs de a plati "in jur de 100 milioane euro", bani ce ar fi putut merge la buget, pentru salarii si pensii, in loc sa acopere "greselile" fondului de investitii, anunta NewsIn.

Boc a fost intrebat in cadrul conferintei de presa de dupa preluarea atributiilor de ministru interimar al Muncii, daca si cat plateste statul paguba FNI.

"Dupa datele pe care le am, AVAS-ul a platit sau este in curs de a plati in jur de 100 de milioane de euro ca si pagube pentru cei de la FNI. Vreau sa spun ca acesti bani se platesc din bugetul statului. Acesti bani au fost si sunt platiti prin intermediul unei institutii care este AVAS-ul. Si mai exista pe rol procese judiciare care s-au finalizat cu sentinte definitive (sic!) si care obliga statul roman la plata a altor sute de milioane de euro pentru greselile de la FNI.

Deci, cu alte cuvinte, bani care ar fi trebuit sa vina in bugetul tarii la salarii si pensii s-au dus pentru a plati pagubitii de la FNI, pentru a plati greselile in administrarea acelui Fond. Si repet, e vorba, numai de la AVAS, de aproximativ 100 de milioane de euro", a raspuns el.

Senatul a adoptat pe 31 martie un proiect de lege initiat de Guvern prin care bugetul AVAS nu va mai putea fi executat silit, in vederea acordarii despagubirilor, in special catre creditorii FNI, aceste despagubiri urmand a fi platite exclusiv din veniturile proprii ale institutiei.

Legea prevede ca aceasta masura este una temporara, pana la data de 31 decembrie 2013, in conditiile in care AVAS acuza faptul ca activitatea institutiei este blocata din lipsa de fonduri.

"Conturile AVAS sunt blocate in integralitatea lor si nu pot fi efectuate niciun fel de plati ca urmare a propririlor instituite de executorii judecatoresti in temeiul unor titluri executorii", se arata in expunerea de motive a Guvernului, care precizeaza ca toti banii din bugetul AVAS sunt opriti de catre Trezoreria Statului.

In acest conditii, Guvernul propune executarea obligatiilor de plata ale AVAS din veniturile bugetului de venituri si cheltuieli aferent activitatii de privatizare si valorificare a activelor statului, restul bugetului de la stat sa fie utilizat pentru functionarea institutiei, care nu va mai putea fi executat silit prin hotarari ale instantei. Senatul este prima Camera sesizata.

Fostul director al Gelsor, Nicolae Popa, a fost adus in Romania in noaptea de joi spre vineri de o escorta a Politiei Romane - Biroul National INTERPOL, dupa ce, conform unui comunicat al Ministerului Administratiei si Internelor, Interpol Bucuresti a fost informat, la data de 2 decembrie 2009, de Interpol Jakarta cu privire la arestarea urmaritului international pe teritoriul Indoneziei.

Pe numele omului de afaceri, in ianuarie 2002, a fost emis un mandat de arestare preventiva pentru savarsirea de infractiuni economice, iar in iunie 2009 un mandat de executare a pedepsei inchisorii, pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune si delapidare, fiind condamnat la 15 ani inchisoare si, in solidar cu partile responsabile civilmente, persoane fizice si persoane juridice, la plata despagubirilor catre partile civile constituite, la nivelul sumelor efectiv investite, indexate cu rata inflatiei.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#emil boc, #fni, #salarii pensii, #fond de investitii fni , #stiri Emil Boc