Boc: Ilie Sarbu este de vina pentru neplata subventiei pe cap de bovina

Marti, 27 Octombrie 2009, ora 16:39
2003 citiri
Boc: Ilie Sarbu este de vina pentru neplata subventiei pe cap de bovina

Premierul Emil Boc a declarat marti, la Cluj, ca fermierii nu si-au primit subventia pe cap de bovina la 1 octombrie din cauza fostului ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu, care "nu prea a avut preocupari" fata de fermieri si fata de subventia pe cap de animal, transmite corespondentul NewsIn.

"Din nefericire, domnul Sarbu nu prea a avut preocupari fata de fermieri si fata de subventia pe cap de animal. Spre deosebire de domnul Sarbu, ministrul Berceanu a reusit sa redirectioneze 100 de milioane din bugetul ministerului pentru plata de subventii, iar guvernul sa vina cu alte 160 de milioane ca sa putem plati 200 de lei pe cap de animal, in zootehnie, pentru bovine", a afirmat premierul, in cadrul unei vizite pe santierul centurii ocolitoare est a municipiului Cluj-Napoca.

Totodata, premierul si-a aratat speranta ca pana la finele acestui an guvernul sa poata aloca o alta transa de subventii pe cap de animal.

"Sper sa putem gasi, pana la sfarsitul anului, daca va fi posibil, sa mai putem acorda o alta transa de subventie pe cap de animal, fara ca aceasta promisiune sa fie 100%. Noi am adoptat, in ultima sau penultima sedinta de Guvern, suma de bani aferenta. De ce nu a promovat domnul Sarbu inainte nu stiu, cert este ca acum am reusit atat sa facem si banii acestia vor ajunge la fermieri, 260 de milioane de lei", a spus Emil Boc.

Ministrul interimar al Agriculturii, Radu Berceanu, a precizat ca 570 de lei pe cap de animal - suma pe care fermierii sustin ca trebuie sa o primeasca - "este un plafon fixat cu UE, in sensul in care noi, Romania nu avem voie sa dam o subventie de animal mai mare de 570, pentru ca carnea s-ar putea sa fie exportata in UE si sa creeze probleme de piata".

"Mai toate tarile nu dau la plafon, nici Franta nu da la plafon, e un maxim. Noi incercam, atata cat avem solutii financiare, sa dam cat mai mult, pentru ca stim ca le trebuie si intr-adevar e un lucru bun daca putem sa subventionam cat mai mult in zona asta, dar nu avem resurse nelimitate./…/Am facut un imprumut de Trezorerie de 1,8 miliarde de lei sa se dea drumul la platile pe suprafata, urmand ca dupa trei - patru luni sa recuperam o parte de la UE. Ceilalti sunt bani care se dau de la bugetul romanesc", a mai spus Berceanu.

Ministrul interimar al Agriculturii a afirmat ca incearca sa dea o parte de subventie si pentru ovine, iar necesarul ar fi undeva la 100 de milioane de lei, "pentru a putea da o transa corespunzatoare".

Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, Mircea Ciurea, a declarat, marti, corespondentului NewsIn, ca fermierii nu au primit subventiile pe cap de bovina, bani care ar fi trebuit sa le intre in cont la 1 octombrie.

"230.000 de fermieri ar fi trebuit sa primeasca subventie de la stat pe cap de bovina, in cuantum de 570 de lei, asa cum era notificat la Bruxelles, ceea ce insemna 182 de milioane de euro la nivel national. Plata nu s-a facut, iar fermierii au angajat cheltuieli, au eliberat bilete de ordin si banii nu au intrat inca in cont. Angajamentul Ministerului Agricultuii a fost ca banii sa intre in cont la 1 octombrie, dar la noi in Romania se promoveaza minciuna ca politica guvernamentala", a afirmat Ciurea.

Acesta a adaugat ca o subventie mai mica de 570 de lei, suma prevazuta in bugetul Ministerului Agriculturii la inceputul lui 2009, este inacceptabila, in conditiile in care pretul laptelui a scazut cu 30%, euro a crescut si el cu aproape o unitate, iar fermierii au credite bancare de platit, in special cei care au accesat fonduri SAPARD pentru a realiza o ferma moderna.

#subventii, # animale, # boc, # berceanu, # neplata, # fermieri , #stiri Emil Boc