Boc invita bancile la noua "Prima Casa"

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 13:22
1692 citiri
Boc invita bancile la noua "Prima Casa"

Bancile vor avea posibilitatea in perioada imediat urmatoare sa adere la noua forma a programului "Prima Casa", normele metodologice de aplicare a noului sistem fiind aprobate, miercuri, de Guvern si urmand sa fie publicate in Monitorul Oficial, a anuntat premierul Emil Boc, conform Mediafax.

Guvernul a decis, la finele lunii martie, sa permita bancilor interesate injumatatirea garantiei de stat deja contractate prin programul Prima Casa si utilizarea sumelor astfel eliberate pentru garantarea de noi credite ipotecare.

De asemenea, in noua formula vor putea fi incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 metri patrati si doresc un confort sporit.

Bancile au la dispozitie trei luni pentru a stabili daca accepta noile conditii.

Premierul Emil Boc a spus la inceputul lunii aprilie ca a patra etapa a programului Prima Casa va incepe dupa Sarbatorile de Paste.

Programul guvernamental "Prima Casa" a fost lansat in vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpararii unei locuinte de maxim 60.000 euro si, incepand din 2010, in limita a 70.000 euro pentru locuinte cu lucrari inca neincepute si de cate 75.000 euro pentru case noi cumparate de persoane organizate in asociatii. 

Creditele acordate au o rata a dobanzii egala cu EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la trei luni plus o marja fixa de maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#prima casa, #banci, #program prima casa, #apartament prima casa , #stiri Emil Boc