Boc le cere autoritatilor locale sa fie "creative si curajoase"

Joi, 28 Aprilie 2011, ora 15:53
1489 citiri
Boc le cere autoritatilor locale sa fie "creative si curajoase"

Premierul Emil Boc a facut un apel, joi, la autoritatile locale sa fie "creative si curajoase" si sa intre in proiecte de investitii in regim public-privat pentru a-si completa lucrarile de modernizare a infrastructurii sau pentru obiective de interes local, transmite corespondentul NewsIn.

Prezent joi la Drobeta Turnu Severin la semnarea a trei contracte de finantare in valoare totala de 10,6 milioane lei, prin Programul Operational Regional, care se vor implementa in judetul Mehedinti, premierul a subliniat ca exista patru solutii pentru cresterea economica a Romaniei.

"Romania are in continuare cateva sanse de crestere economica prin cel putin patru solutii de baza: bani de la buget - 35 de miliarde de RON, bani europeni - cel putin 12 miliarde de euro in implementare, programul national de dezvoltare a infrastructurii in valoare de 4 miliarde de euro pentru modernizarea drumurilor judetene si de interes local, statii de epurare, canalizare - apa, crese, gradinite. Si al patrulea motor de crestere economica il reprezinta parteneriatul public privat.

Fac un apel de aici, de la dumneavoastra, ca toate autoritatile locale din Romania sa fie creative, curajoase si sa intre in aceste proiecte de investitii in regim public-privat pentru a-si completa modernizarea infrastructurii sau a obiectivelor de interes local.

Sa nu aiba ezitari pentru ca, asa cum nici europenii nu au avut, asa nu trebuie sa avem nici noi si sa putem oferii locuitorilor din municipii si din judete sansa unor servicii de calitate la nivel european", a afirmat Emil Boc.

Premierul a mai spus ca, in momentul de fata, Romania are in implementare proiecte europene in valoare de peste 12 miliarde de euro, dar ca sunt probleme in ceea ce priveste rambursarile si platile la aceste proiecte.

"Nu stam la fel de bine la capitolul rambursari si plati din proiecte europene. Marea provocare pe care o au ajutortitatile locale in acest moment il reprezinta implementarea acestor proiecte care se semneaza si care trebuie sa aduca banii europeni aici la noi acasa.

De aceea fac apel de aici, dintr-un municipiu si dintr-un judet unde lucrurile merg bine, pentru ca toate autoritatile locale din Romania sa respecte graficele si termenele de implementare a proiectelor si absorbtia fondurilor europene. Din 12 miliarde de euro, aflate in implementare, plati avem facute in jur de 2 miliarde de euro, din care doua treimi reprezinta prefinantarile, adica numai o treime reprezinta rambursarile efective. Foarte putin in raport cu asteptarile si cu nevoile pe care tara le are", a precizat primul ministru.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#boc, #autoritati locale, #parteneriat public privat , #stiri Emil Boc