Boc: Masura somajului tehnic se va aplica si in 2010, din luna februarie

Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 09:26
2180 citiri
Boc: Masura somajului tehnic se va aplica si in 2010, din luna februarie

Guvernul va adopta o Ordonanta de Urgenta prin care masura somajului tehnic va fi prelungita in anul 2010, incepand cu luna februarie, a declarat miercuri premierul Emil Boc.

"Am discutat ca, la inceputul lunii februarie, dupa ce Parlamentul intra in sesiune, sa putem emite un act normativ cu valoare de lege care sa reglementeze, incepand cu 1 februarie, problema somajului tehnic ca modalitate de baza pentru a putea pastra locurile de munca", a declarat Boc, la finalul discutiilor care au avut loc la Ministerul Muncii cu sindicatele si patronatele.

Premierul a explicat ca Executivul nu a adoptat un act normativ cu acest continut pana acum deoarece Legea bugetului de stat nu era in vigoare, iar Parlamentul era in vacanta.

OUG 28/2009 care face referire la somajul tehnic, adoptata in luna martie 2009 de Executiv, prevede scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza.

Masura se aplica pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, pentru o perioada de pana la 3 luni, fara a afecta insa calitatea de asigurat a angajatilor.

Seful Executivului a amintit ca angajatorii pot beneficia de un program european prin care pot plati din fonduri UE intre 50 si 75% din salariul unui somer angajat de ei, timp de 6 sau 12 luni.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#boc, # somaj tehnic, # contributii , #stiri Emil Boc