Boc: neadoptarea Legii pensiilor dubleaza subventia la 6 mld. euro

Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 16:58
1404 citiri
Boc: neadoptarea Legii pensiilor dubleaza subventia la 6 mld. euro

Premierul Boc a declarat, in cadrul dezbaterii din Camera Deputatilor pe marginea Legii pensiilor, ca neadoptarea actului normativ va duce la dublarea subventiei pentru aceste prestatii sociale, pana in 2012 putandu-se ajunge la alocarea a 6 mld. euro, bani care ar fi putut merge la investitii, relateaza NewsIn.

In interventia sa din plenul Camerei, primul-ministru le-a cerut deputatilor sa sprijine proiectul de Lege a pensiilor care vine sa reformeze un sistem incapabil sa se sustina financiar si care tinde sa devina un obstacol major in fata modernizarii Romaniei.

Boc a aratat ca proiectul va definitiva reforma inceputa prin adoptarea Legii 119/2010 care a eliminat pensiile de lux ce nu au la baza principiul contributivitatii si a limitat abuzurile in pensionarile pe caz de boala sau cele anticipate.

"Sistemele de pensii europene au o problema din perspectiva sustinarii financiare, iar Romania nu face nota discordanta, din nefericire, cu ceea ce se intampla in Europa.

Ca si in Europa, sistemul de pensii romanesc trebuie sa se modernizeze.

Reforma este una dificila, dar necesara pentru sustenabilitatea pe termen lung a fondului de pensii in Romania", a afirmat Boc.

Acesta a precizat ca neadoptarea Legii pensiilor va face ca subventiile de la bugetul de stat acordate fondului de pensii sa creasca in continuare, limitand astfel fondurile care pot fi acordate investitiilor.

Primul-ministru a estimat la trei miliarde de euro subventia pentru fondul de pensii in anul 2011, daca Legea pensiilor este adoptata, in caz contrar subventia ridicandu-se la cinci miliarde, suma ce ar putea sa creasca la sase miliarde in 2012.

Emil Boc a spus ca alocarea acestor sume imense va pune Guvernul in imposibilitatea de a asigura cofinantarea pentru toti banii europeni pe care ii poate utiliza, fapt ce ar putea amana modernizarea Romaniei.

"V-as ruga sa analizati ce sanse mai mare Romania la modernizare daca sase miliarde de euro vor merge la fondul de pensii", s-a adresat Boc deputatilor prezenti.

O alta problema invocata de premierul Boc a fost raportul dintre cei care contribuie la fondul de pensii si cei care beneficiaza de pensie, raport de 0,9 la 1.

De asemenea, premierul a spus ca sistemul a fost pervertit din moment ce varsta medie reala de pensionare este mai mica decat cea care ar trebui sa fie conforma cu legea.

"Propunerea Guvernului este de a avea un sistem de pensii care sa se poata sustine si care sa diminueze in timp deficitul la fondul de pensii.

Este un moment-cheie in care trebuie sa luam o optiune decisiva: vrem o crestere sanatoasa bazata pe investitii sau sa ne imprumutam si sa facem cheltuieli nesustenabile? (...)

Nu se mai poate sa ne pensionam repede si sa avem si pensii foarte mari", a conchis Boc. 

#boc, #buget, #drepturi, #lege, #pensii , #stiri Emil Boc