Boc: PDL a respectat intelegerea politica de trimitere la comisii a amendamentelor

Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 16:14
1074 citiri
Boc: PDL a respectat intelegerea politica de trimitere la comisii a amendamentelor

Premierul Emil Boc a declarat miercuri ca ramane optimist ca bugetul pe 2010 va fi adoptat pana la finalul acestei saptamani, contand pe "intelepciunea si maturitatea PSD si PNL" si ca PDL si-a respectat intelegerile politice stabilite de liderii de grupuri parlamentare, informeaza NewsIn.

"Eu raman optimist ca acest Guvern, cu majoritatea pe care o are in Parlament va reusi, pana la sfarsitul saptamanii, si cu intelepciunea si maturitatea PSD si PNL, sa avem un Guvern (buget - n.r.) pana la sfarsitul saptamanii", a spus premierul.

Cat priveste acuzele PSD cum ca PDL nu ar fi respectat o intelegere, Emil Boc a afirmat ca "intelegerea a fost respectata, si anume aceea de a se duce la Comisie amendamentul". "Rezultatul din Comisie nu mai poate sa-l garanteze nimeni pentru ca acolo au loc discutii si dezbateri. Ceea ce s-a promis, sa se duca la Comisie amendamentul, s-a realizat. Cum a iesit din Comisie, este decizia parlamentarilor", a comentat el.

Viceliderul grupului deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat miercuri, ca PD-L nu a respectat intelegerea politica privind repartizarea sumelor defalcate de la buget pentru echilibrarea bugetelor locale si ca, in aceste conditii, nu se asteapta ca bugetul sa fie votat pana vineri.

"Asistam la o premiera in Parlamentul Romaniei, in sensul in care nu se respecta o intelegere politica. Ieri a fost o intelegere politica a grupurilor parlamentare impreuna cu Ministrul Administratiei si cu Ministrul Finantelor in ceea ce priveste repartizarea sumelor in proportia de 30 si 70% prin hotarare de Consiliu Local, tinand cont de o serie de criterii. Am considerat ca intelegerea politica este suficienta, urmand ca astazi in Comisiile de buget-finante reunite sa putem revizui acel amendament ca sa-l punem in acord cu intelegerea si sa nu fie nicio eroare. Din pacate, grupurile PD-L au anuntat ca nu mai respecta intelegerea, si acum suntem intr-un blocaj", a explicat Nicolaescu la finalul pauzei de consultari solicitate de grupul PSD.

La randul lui, liderul PSD Mircea Geoana a calificat drept "cel putin neserios" ca membri ai PDL, inclusiv ministri, sa fie de acord cu anumite chestiuni, pentru ca apoi sa se revina asupra acelei conventii.

"Este nemaiintalnit in 20 de ani de democratie, schioapa cum este ea la noi in tara, ca o conventie si un lucru batut in cuie in Parlament sa fie rasturnat in cateva secunde, doar pentru ca undeva, intr-un for de partid, s-a decis niciun fel de deviere de la proiectul de buget prezentat de catre Guvern. E absolut stupid, niciodata nu s-a procedat asa in Parlament. E pacat ca aceasta guvernare (...) a venit si cu aceleasi moravuri nenorocite. Acest buget pune samanta unui adevarat razboi civil in Romania (...) Nu se da dovada de tarie politica, ci de prostie politica", a sustinut liderul PSD.

Pentru anii viitori putem avea o discutie despre fiscalitatii si a taxelor din Romania. Dar, repet, dupa adoptarea bugetului", a precizat el.

"Daca economia va merge mai bine si vom iesi din criza vom putea spera sa avem si mariri de pensii si de salarii. Deocamdata suntem unde ne aflam, la o situatie dupa 2009 cu o cadere economica, daca lucrurile vor merge bine putem sa speram si la pensii sau salarii mai mari. Deocamdata, e ceea ce avem", a mai afirmat Emil Boc.

 

#boc, # comisii, # amendamente, # buget, # economie , #stiri Emil Boc