Boc: peste 150.000 de contracte de munca, la 10 zile de la intrarea in vigoare a noului Cod

Vineri, 13 Mai 2011, ora 14:35
944 citiri
Boc: peste 150.000 de contracte de munca, la 10 zile de la intrarea in vigoare a noului Cod

Premierul Boc a facut un nou bilant privind combaterea muncii la negru, memtionand ca in zece zile de la intrarea in vigoare a Codului Muncii au fost inregistrate 157.306 de noi contracte de munca, relateaza NewsIn.

"Am facut impreuna cu colegii mei o analiza a aplicarii Codului Muncii si, in special, a combaterii muncii la negru, in zece zile de la intrarea in vigoare a Codului Muncii, ma refer la perioada 2-12 mai.

Pot sa confirm in acest moment ca in cele zece zile de la intrarea in vigoare a Codului Muncii si in urma controalelor pentru combaterea muncii la negru pe care le-am efectuat, au fost inregistrat 157.306 noi contracte de munca", a declarat Boc, dupa ce a plecat de la ministerul Muncii.

"Daca este sa vorbim de raport intre contractele pe durata nedeterminata si contracte pe durata determinata, ponderea este urmatoarea: 70 la suta dintre contracte sunt pe durata nedeterminata, iar aproximativ 30 la suta pe durata determinata.

Aceste date ne confirma faptul ca in Romania, inclusiv dupa intrarea in vigoare a Codului Muncii, contractele pe durata nedeterminata raman regula, dar exista si posibilitatea incheierii contractelor pe durata determinata", a mai explicat el.

Noul Cod al Muncii - adoptat prin asumarea raspunderii, in ciuda criticilor venite din directia sindicatelor - a intrat in vigoare luni, 2 mai, si prevede sanctiuni severe impotriva muncii la negru, dupa cum a subliniat si premierul.

Primirea la munca a pana la cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata, potrivit noului Cod al Muncii.

Pana acum, amenzile in acest caz erau cuprinse intre 3.000 de lei si 4.000 de lei pentru fiecare persoana identificata.

"Constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la doi ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca", mai prevede noul Cod. 

#emil boc , #stiri Emil Boc