Boc propune ca un audit international sa stabileasca ce lucrari demarate merita sa fie continuate

Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 09:31
1064 citiri
Boc propune ca un audit international sa stabileasca ce lucrari demarate merita sa fie continuate

Guvernul ar putea finanta continuarea lucrarilor de infrastructura demarate in ultimii ani pe baza unui audit international, considera premierul Emil Boc, precizand ca unele dintre lucrari, evaluate la 40 miliarde euro la nivel national, au fost initiate in ani electorali si nu sunt utile, informeaza NewsIn.

Premierul a facut aceasta declaratie luni seara, in Parlament, in contextul in care plenul Legislativului dezbate un amendament adus de comisiile de buget finante Legii bugetului de stat pe anul 2010, ce prevede ca finantarea proiectelor din cadrul programelor nationale se face in functie de ordinea in care acestea au fost aprobate.

"Acest amendament este de buna credinta, doar ca trebuie privit in complexitatea situatiei investitiilor din Romania in acest moment", s-a adresat Boc parlamentarilor.

El a precizat ca, in acest moment, sunt deschise investitii in valoare totala de 40 de miliarde de euro la nivel national - suma ce reprezinta bugetul de stat pe un an -, iar unele lucrari nu sunt utile, fiind demarate in functie de interese electorale, nu de utilitate.

Seful Executivului a afirmat ca exista santiere de scoli deschise la un kilometru distanta unul de altul, desi numarul de elevi nu justifica existenta a doua institutii de invatamant in aceeasi zona.

Emil Boc a invocat solutia liberalului Eugen Nicolaescu, care a sugerat efectuarea unui audit international care sa stabileasca ce lucrari ar trebui finalizate, in functie de criterii precum oportunitate lucrarii si gradul de realizare.

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu i-a raspuns lui Emil Boc si s-a aratat deranjat ca autoritatile nu pot face o evaluare interna corecta a oportunitatii lucrarilor.

"Mi-a fost rusine, ca fost premier, sa aflu ca noi nu suntem in stare sa facem o evaluare corecta care sa nu tina seama de optiunile politice, ci de criterii obiective. Imi permit sa pun o intrebare retorica: pana la o analiza pe criterii obiective, care sa stabileasca care sunt proiectele pe care le continuam, cum dam banii la proiectele de investitii si pe ce criterii?", a spus Tariceanu in plenul reunit.

Fostul prim-ministru a apreciat ca amendamentul comisiilor stabileste o ordine logica a proiectelor finantabile, ca textul "are la baza buna credinta", si a atras atentia ca auditul propus de Boc este unul "de lunga durata" .

"Pana la stabilirea proiectelor de investitii care merita continuate, nu pot sta toate proiectele blocate. Pe baza resurselor care sunt, pana la stabilitea criteriilor, propun sa adoptam articolul care stabileste o ordine de bun simt care permite economiei sa functioneze", i s-a adresat Tariceanu lui Boc.

 

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#boc, # audit, # proiecte. investitii , #stiri Emil Boc