Boc: Salariile mari din unele companii de stat vor fi plafonate in semn de solidaritate

Luni, 07 Iunie 2010, ora 17:36
1354 citiri
Boc: Salariile mari din unele companii de stat vor fi plafonate in semn de solidaritate

Salariile mari din unele companii de stat vor fi plafonate in semn de solidaritate cu bugetarii carora le sunt diminuate veniturile, a declarat, luni, in Parlament, premierul Emil Boc, informeaza Mediafax.

El a aratat ca plafonarea salariilor mari din anumite companii de stat, ca "semn de solidaritate", se va adauga altor masuri avute in vedere de Guvern, precum reducerea suplimentara a cheltuielilor cu bunuri si servicii in institutii publice si o noua diminuare a numarului de agentii guvernamentale.

Surse oficiale au declarat, saptamana trecuta, agentiei MEDIAFAX, ca Guvernul va stabili un plafon salarial maximal pentru angajatii companiilor de stat si cei ai regiilor autonome, iar din castigul care depaseste acest plafon o cota de peste 70% va fi varsata intr-un fond de solidaritate, Executivul constatand ca salariile nu pot fi reduse cu 25% in aceste unitati.

Plafonul salarial va depasi cu mult salariul mediu pe economie, urmand sa fie stabilit cel mai probabil la peste 5.000 lei.

Procedura va fi reglementata printr-un memorandum care urmeaza sa fie avizat de Guvern.

In memorandumul guvernamental, virarea sumelor va fi prezentata ca avand un caracter "benevol", dar va reprezenta practic o decizie a actionarilor si conducerii acestor companii si regii de stat.

"Adunarile generale ale actionarilor si consiliile de administratie vor fi mandatate sa ceara managerilor din aceste companii si regii sa vireze unele sume catre fondul de solidaritate. Va fi un plafon salarial, iar din ce trece de acest plafon o cota de peste 70% va fi virata la fond. Reducerea cu 25% a salariilor in cadrul acestor companii de stat nu este posibila si nu va fi aplicata", au aratat sursele citate.

Guvernul a anuntat ulterior ca bugetele companiilor de stat vor fi reevaluate, ca prim pas spre reducerea salariilor, dar unitatile care au efectuat deja restructurari, precum CFR, nu vor fi supuse acestei reevaluari.

Proiectul legii de reducere a cheltuielilor bugetare, promovat de Guvern prin angajarea raspunderii, prevede reducerea cu 25% a salariilor angajatilor din institutiile publice, nu insa si pentru companiile de stat care se finanteaza din venituri proprii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#boc companii stat salarii plafonare , #stiri Emil Boc