Boc taie de la agentii si da la infrastructura

Marti, 15 Septembrie 2009, ora 20:23
1045 citiri
Boc taie de la agentii si da la infrastructura

Numarul angajatilor din administratia centrala a crescut cu 37% in patru ani, dar intr-o agentie de stat maximum 60% dintre angajati sunt experti, a declarat mari, in Parlament, premierul Emil Boc, precizand ca prin reorganizarea agentiilor se vor face economii pentru investitii in infrastructura.

"Prin reducerea cheltuielilor bugetare urmarim si adaptarea activitatii aparatului administrativ la conditiile crizei economice care va permite, prin aceasta reducere a cheltuielilor bugetare, inclusiv sa continuam planul de investitii publice pe care l-am propus la inceputul anului si sa ne respectam angajamentele pe care ni le-am asumat prin memorandumul incheiat cu CE si FMI", a declarat Boc in discursul sustinut in Parlament cu ocazia asumarii raspunderii pe legea privind reorganizarea institutiilor statului si reducerea cheltuielilor bugetare.

Seful Executivului a spus ca, prin reducererea numarului de posturi ca urmare a restructurarii agentiilor de stat, vor fi economisite anual 22 de milioane de lei. In plus, veniturile proprii ale acestor institutii vor fi virate la bugetul de stat.

Premierul a declarat ca, potrivit Institutului National de Statistica, numarul angajatilor din administratia centrala a crescut cu 37% intre 2004 si 2008, de la 159.000 la 218.000. Intr-o agentie guvernamentala ponderea expertilor in randul angajatilor variaza insa intre 40 si 60%, diferenta fiind reprezentata de aparatul administrativ.

"O parte a acestor agentii finantate extrabugetar s-au transformat in timp intr-un adevarat sistem de renta pentru clientela politica. Ratiunea de a fi a unora dintre aceste institutii - in cazul in care a existat vreodata - s-a pierdut pe parcurs", a spus Boc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#boc, #agentii de stat, #infrastructura , #stiri Emil Boc