Boc: Tariceanu a actionat cu premeditare in contractul cu Sterling

Marti, 10 Februarie 2009, ora 09:39
1843 citiri
Boc: Tariceanu a actionat cu premeditare in contractul cu Sterling


Premierul Emil Boc a acuzat ieri Guvernul Tariceanu ca a actionat cu premeditare in afacerea Sterling, pregatind inca din 2007 ordonanta de urgenta care a permis transformarea unui contract de explorare in contract de concesiune si a anuntat ca ordonanta mai poate fi respinsa de Parlament.

Emil Boc a precizat ca aceasta ordonanta poate fi respinsa de Legislativ pentru a "readuce lucrurile la normalitate".

"Tariceanu nu este de acord cu inghetarea salariilor demnitarilor, crezand ca astfel ii sprijina incontinuare pe cei care au facilitat afacerea Sterling Resources, pe cei cu care a pus la cale aceasta masura prin care un contract de explorare si impartajare a profitului a fost transformat intr-un acord petrolier si concesiune. Vestea buna e ca ordonanta in baza careia a facut aceasta diminuare practic a patrimoniului statului roman este inca la Parlament si avem sansa sa o respingem si sa readucem lucrurile la normalitate, pentru ca tot ce inseamna bogatie naturala in aceasta tara sa fie utilizata in concordanta cu interesul national si nu cu interesul de grup al vechiului guvern.

Premierul si-a exprimat convingerea ca deputatii vor aborda cu maxima responsabilitate in Parlament aceasta ordonanta. "A fost o actiune premeditata a Guvernului Tariceanu din 2007, si-a pregatit miscarea din 2008 pe final de mandat pentru a acorda acel contract care prejudiciaza interesele Romaniei, iar noi avem datoria sa curmam acest abuz",  a mai spus Boc.

Presedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu, a declarat pe 6 februarie, la un post de televiziune, ca pe 4 octombrie 2007, Guvernul Tariceanu a adoptat o Ordonanta de Urgenta, nr 101/2007, care modifica Legea Petrolului 238/2004 permitand transformarea unui contract de explorare in contract de concesiune.

"Ordonanta inaintata de Guvernul Tariceanu a fost promovata in 4 octombrie 2007, adica cu 7 zile inainte de inaintarea acestei Hotarari in Guvern. Nu a existat cadrul legal, s-a creat prin Ordonanta de Urgenta", a explicat Iancu.

Ordonanta a fost respinsa de comisie, iar la plen un reprezentant al Puterii a solicitat sa nu fie supusa votului final al deputatilor, ci sa fie intoarsa in comisie, invocand diverse motive. Acest fapt a determinat Guvernul sa se foloseasca de intrarea in legalitate a ordonantei si sa aiba cadrul legal necesar introducerii si adoptarii ulterioare a Hotararii de Guvern, in noiembrie 2008", a explicat Iulian Iancu.

#boc, #concesiune, #contract, #parlament, #sterling, #tariceanu , #stiri Emil Boc