Boc: Trebuie sa reducem deficitul bugetar ca sa nu fim amendati de UE

Joi, 07 Mai 2009, ora 09:03
1248 citiri
Boc: Trebuie sa reducem deficitul bugetar ca sa nu fim amendati de UE

Premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul trebuie sa adopte o politica economica prudenta, care sa duca la reducerea deficitului bugetar, pentru ca Romania sa nu fie "amendata de UE" in urma declansarii procedurii de deficit excesiv si a dat vina pentru aceasta situatie pe fosta guvernare, conform NewsIn.

"Lucrul cel mai grav este ca, datorita iresponsabilitatii politicii vechiului Guvern, astazi UE a declansat mecanismul de deficit excesiv impotriva Romaniei.

O spun raspicat, este vina exclusiv a vechiului Guvern. Ce inseamna asta: daca noi acum nu adoptam o politica prudenta, de diminuare a deficitului bugetar, sub nivelul celui de anul trecut, Romania va fi amendata de UE, va pierde resurse financiare", a declarat Boc in conferinta de presa sustinuta la finalul sedintei de miercuri a Executivului.

Biroul de Presa al Guvernului a precizat ulterior ca premierul Boc a intentionat sa spuna ca reprezentantii Comisiei Europene ne-au avertizat asupra deficitului execesiv, cand a declarat ca "astazi UE a declansat mecanismul de deficit excesiv impotriva Romaniei".

Premierul a mai spus, in conferinta de presa, ca fostul Guvern "a facut chermeza" cu banii banii publici, in loc ca acei bani sa fie orientati spre investitii. "Si paradoxul este ca tot ei, astazi, ne dau lectii de economie, lectii cum sa facem bugetul, lectii cum sa cheltuim banii publici.

Cand astazi suntem pusi in situatia dificila si de contextul crizei economice, dar si de situatia de a avea acest mecanism european de deficit excesiv declansat impotriva Romaniei, sa cautam solutii echilibrate pentru a mentine finantele publice ale tarii intr-un ritm si la un nivel acceptabil sa putem plati salariile, pensiile, alocatiile sociale, sa gasim mecanisme pentru relansarea economiei in conditiile crizei economice", a adaugat Boc.

Luni, comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia, a declarat ca CE va lua masuri disciplinare impotriva Romaniei, Maltei, Poloniei, Lituaniei si Letoniei, acestea urmand altor masuri luate recent impotriva unor state ale caror deficite bugetare se adancesc.

Romania a incheiat 2008 cu un deficit bugetar de peste 5% din PIB, dupa standardul european ESA 95, si a prevazut pentru acest an un deficit public de 5,1% din PIB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#amenda, #boc, #bugetar, #ce, #criza, #deficit, #politic, #romania, #ue , #stiri Emil Boc