Boc: trebuie sa transformam Romania intr-o tara care exporta

Duminica, 25 Septembrie 2011, ora 08:37
1071 citiri
Boc: trebuie sa transformam Romania intr-o tara care exporta

Premierul Emil Boc a declarat, sambata, la Calarasi, ca obiectivul strategic al Guvernului este acela de a transforma Romania dintr-o tara care inca importa produse agroalimentare in una care exporta astfel de produse.

 

"Obiectivul clar al tarii noastre este sa ne transformam dintr-o tara care astazi inca importa produse agroalimentare in una care exporta astfel de produse.


Acesta este obiectivul strategic al tarii noastre. Cativa pasi in aceasta directie s-au facut, dar ei trebuie sa fie clar articulati", a afirmat Emil Boc, aflat la Calarasi la lucrarile Comisiei nationale de agricultura a PDL.


Premierul a mai spus ca plata subventiei pe suprafata cultivata si modificarea Legii cadastrului sunt doua probleme prioritare aflate pe agenda Guvernului.


"Si anul acesta, incepand cu 16 octombrie, va incepe plata subventiei pe suprafata,aproximativ 42 de euro pe hectar, iar din decembrie a doua parte, tocmai pentru ca agricultorii sa aiba resursa necesara. Implementarea unui astfel de program (programul de cadastru - n.r.) costa, intr-adevar.


Cadastrul costa, dar este atat de necesar pentru rezolvarea problemelor proprietatii, pentru comasarea proprietatilor, pentru realizarea investitiilor in agricultura, iar anul 2012 nu poate trece fara ca acesta sa fie implementat. Asta inseamna realizarea cadastrului gratuit pentru populatie printr-un parteneriat public-privat pe care Guvernul il are in pregatire.


Saptamana viitoare vom face primul pas in aceasta directie", a declarat premierul.


El a facut referire si la necesitatea diminuarii suprafetelor de teren agricol nelucrate, declarand ca, daca in anul 2005 existau in jur de doua milioane de hectare de teren agricol nelucrat, in prezent sunt sub un milion, iar "cheia" diminuarii suprafetelor agricole nelucrate este acordarea la timp a subventiilor.


Emil Boc a mai spus ca pentru anul 2012 Guvernul are in vedere si un program national pentru depozite de legume si fructe, precizand ca in prezent acestea acopera circa 20% din necesarul de depozitare.

 

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#boc, #economie, #agricultura romania , #stiri Emil Boc