Boc: Vom stabili la sfarsitul lunii octombrie prognoza de crestere economica pe 2012

Marti, 20 Septembrie 2011, ora 17:05
1685 citiri
Boc: Vom stabili la sfarsitul lunii octombrie prognoza de crestere economica pe 2012

Prognoza de crestere economica pe anul viitor va fi stabilita de Guvern la finele lunii octombrie, dupa consultarile cu FMI , CE si Banca Mondiala, dupa cum a declarat, marti, premierul Emil Boc, citat de Mediafax.

"Vom avea, la sfarsitul lunii octombrie, impreuna cu Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala, evaluarea prognozei de crestere economica pentru anul 2012, in raport cu care vom veni in Parlament cu proiectul de buget" , a spus Boc, intr-un discurs sustinut in Parlament.

El a aratat ca pentru acest an este mentinuta tinta unei cresteri economice de 1,5%.

Pana la acest moment, oficialii au avansat pentru anul viitor o crestere economica de 3,5-4 %.

In ultimele zile insa, premierul Emil Boc a declarat de mai multe ori ca datele privind evolutia economiei in foarte multe tari din Uniunea Europeana si alte zone sunt destul de proaste si releva continuarea crizei economice si diminuarea nivelului de crestere economica, ceea ce indirect poate afecta si cresterea economica a Romaniei.

El a aratat totodata ca majorarea salariilor pentru bugetari anul viitor va depinde strict de resursele bugetare si nu vor fi lansate promisiuni in acest sens daca nu exista perspectiva unei cresteri economice de 3,5%.

Luni, presedintele Traian Basescu le-a solicitat ministrilor, la Cotroceni, sa pregateasca pentru anul viitor un buget "care sa n-aiba nicio legatura cu alegerile", respectiv care "sa ia in consideratie o crestere de 2 - 2,5%, dar bazata pe investitii".

Seful statului a spus ca daca Guvernul va continua sa fie prudent si sa actioneze responsabil, membrii sai vor obtine un rezultat mai bun la alegeri.

Presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu, a declarat, marti, ca performanta foarte buna a agriculturii, care ar putea duce cresterea economica din acest an la 1,7%, limiteaza avansul PIB din 2012, prin efectul de baza, iar riscurile de pe pietele partenere fac posibila o reducere a prognozei de crestere pentru 2012 inspre 3%.

Si acesta a aratat ca o noua prognoza pentru anul viitor, care sa cuprinda si noile date aferente anului 2011, va fi gata abia la finele lunii octombrie sau inceputul lunii noiembrie.

In prognoza de primavara, CNP a indicat o crestere economica de 1,5% in 2011 si 4% in 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#pib, #economie, #crestere economica, #prognoza crestere economica 2012, #emil boc, #fmi, #banca mondiala , #stiri Emil Boc