Boc vrea inghetarea preturilor la carburanti

Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 21:55
1333 citiri
Boc vrea inghetarea preturilor la carburanti

Premierul Emil Boc a solicitat Consiliului Concurentei sa analizeze, impreuna cu Departamentul pentru Afaceri Europene, daca preturile la carburanti pot fi inghetate in Romania in baza unei legi care prevede o astfel de masura in cazuri exceptionale, dar care este adoptata inaintea aderarii la UE, potrivit Mediafax.

El a aratat ca cele doua institutii vor analiza daca aceasta lege mai este compatibila cu normele UE.

"Daca raspunsul va fi pozitiv, vom gasi o solutie", a spus Boc.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, marti, ca institutia va finaliza investigatia pe piata carburantilor pana la jumatatea anului, dupa ce rezultatele raportului va fi trimis la Comisia Europeana, iar companiile implicate isi vor spune parerea in acest caz.

El a aratat totodata ca o lege adoptata inaintea aderarii Romaniei la UE permite inghetarea preturilor intr-o situatie exceptionala, dar ca trebuie stabilit daca piata carburantilor se afla intr-o astfel de situatie exceptionala.

La randul sau, Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputatilor, a declarat ca la nivelul Comisiei s-a format o comisie de ancheta asupra Petrom pentru a investiga modul in care se formeaza preturile pentru carburanti si perioada post-privatizare.

Iancu a afirmat ca Petrom este de acord cu inghetarea preturilor pe o perioada limitata de timp, dar doar daca Guvernul vine cu o masura care sa se aplice tuturor companiilor de pe piata.

In luna ianuarie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a intocmit un raport privind producatorii si distribuitorii de carburanti, in care se spune ca pretul la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fara a fi determinat de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile nefiind reflectate corespunzator.

Premierul Emil Boc a declarat atunci ca majorarea pretului carburantilor nu poate fi justificata cu povara fiscala impusa de stat prin taxele percepute companiilor petroliere si a cerut ANAF sa initieze inspectia fiscala generala in cazul companiilor petroliere, precum si Consiliului Concurentei sa efectueze verificari suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inghetarea preturilor, # piata carburantilor, #pretul la benzina, #carburanti , #stiri Emil Boc