Bugetarii: Nu renuntam la proteste daca nu ne rezolva prolemele

Marti, 06 Octombrie 2009, ora 09:43
935 citiri
Bugetarii: Nu renuntam la proteste daca nu ne rezolva prolemele

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, a declarat, luni, pentru NewsIn, ca protestele fata de Legea unica a salarizarii vor inceta numai in conditiile unei renegocieri reale a grilei de salarizare, si nu ale unui "monolog" al guvernului pe acest subiect.

"Ne dorim cu totii pacea sociala si suntem la dispusi sa incetam la proteste, insa nu mai putem accepta monologul de pana acum al Executivului cu privire la Legea unica a salarizarii. Acest act normativ s-a dat fara o negociere reala si fara respectarea unor principii asumate inclusiv de catre guvernanti.

Practic, pentru cei din invatamant, grila este mai aplatizata decat in prezent, un singur exemplu fiind acela ca exista categorii de profesori care, dupa 20 de ani vechime, vor castiga doar un milion de lei in plus. Am receptionat invitatia guvernului de a lucra la refacerea grilei de salarizare, putem lucra la asta zi si noapte. Fara o noua grila, insa, nu vom renunta la proteste", a spus Cornea.

Presedintele Federatiei Sanitas, Marius Petcu, a declarat, la randul sau, ca sindicalistii vor lua in considerare incetarea protestelor numai daca Executivul va da semnale clare cu privire la rezolvarea revendicarilor legate de grila de salarizare si de disponibilizari.

"Pana cand guvernantii nu vor incepe concret sa rezolve problemele, nu vom opri protestele", a spus Petcu.

Liderul Sanitas a comentat si afirmatia de miercuri a premierului Emil Boc, potrivit careia continuarea grevelor poate pune in pericol ceea ce inseamna stabilitate si aducerea resurselor la bugetul de stat pentru plata obligatiilor sociale.

"Noi protestam, iar guvernul incearca sa ne descurajeze prin astfel de mesaje. Este vorba si despre un razboi al nervilor, in aceeasta perioada", a spus Petcu.

Premierul Emil Boc a facut, luni, un apel catre sindicate sa continue discutiile pentru "perfectionarea" Legii salarizarii si a declarat ca, desi este un drept legal, greva generala poate pune in pericol plata salariilor. Boc a spus ca nu exista in acest moment un motiv legal legat de diminuarea veniturilor salariale care sa determine o greva generala.

Premierul a mai precizat ca, in prezent, exista resurse pentru plata salariilor si a pensiilor.

Potrivit calendarului anuntat al protestelor bugetarilor, greva generala de luni va fi urmata, miercuri, de un miting si un mars organizate in Capitala. Presedintele FSLI anticipeaza ca la protestul de peste doua zile vor participa intre 15.000 si 18.000 de reprezentanti ai principalelor centrale sindicale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bugetari, #proteste, #probleme, #legea unica, #salarizarii , #stiri Emil Boc