Bugetarii raman fara prime si fara bani pentru orele suplimentare

Vineri, 30 Ianuarie 2009, ora 10:16
1704 citiri
Bugetarii raman fara prime si fara bani pentru orele suplimentare

Guvernul a decis ca bugetarii sa nu mai beneficieze de prime si sporuri incepand cu luna martie, salariile vor creste cu 5%, raportat la rata inflatiei, iar orele suplimentare nu vor mai fi platite, ci vor fi compensate prin acordarea de zile libere, pentru a reduce cheltuielile de personal cu 20%.

Premierul Emil Boc a declarat ca majorarea de 5% se va acorda in doua transe, in aprilie si in octombrie. El a precizat ca si salariile profesorilor vor creste tot cu 5%, iar alte majorari vor depinde de performante.

"Vrem sa eliminam acele prime, sporuri, stimulente, care impovareaza bugetul public, iar intr-un an de criza trebuie sa fim solidari. (...) Obiectivul nostru este sa pastram locurile de munca", a declarat Boc. El a spus ca sporurile si stimulentele depasesc in multe cazuri salariul de baza. Eliminarea sporurilor si primelor se va aplica incepand cu luna martie, dupa consultarea cu partenerii sociali.

Potrivit ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, ponderea sporurilor, primelor si stimulentelor in venitul salarial a crescut cu 272% din 2005. Pogea spune ca masura eliminarii acestora se va aplica in functie de specificul locului de munca.

Ministrul Finantelor a precizat ca, in urma aplicarii acestei masuri, ponderea cheltuielilor cu personalul in PIB va scadea de la 8,4% din PIB la 7,5%.

in plus, revenirea la CAS aplicat in prima parte a anului 2008 si accelerarea calendarului de majorare a accizelor va aduce un plus de 1,3% din PIB. Ministrul a precizat ca si cheltuielile cu bunurile si serviciile vor scadea de la 6,5% la 5% din PIB.

#buget, # pib, # salarii, # inflatie , #stiri Emil Boc