Bugetarii scapa anul acesta de concediul impus de 10 zile

Sambata, 31 Octombrie 2009, ora 08:14
1628 citiri
Bugetarii scapa anul acesta de concediul impus de 10 zile

Premierul Emil Boc a declarat vineri ca masura de economisire la buget prin acordarea unor zile de concediu fara plata nu se mai poate aplica in 2009, chiar si cu o decizie a CCR care sa arate ca aceasta propunere nu incalca legea fundamentala, precizeaza NewsIn.

"Daca decizia CCR cu privire la cele 10 zile de concediu fara plata vine in timp util, atunci acea decizie din lege se poate aplica", a declarat Boc la un post de televiziune. Intrebat apoi ce sanse exista sa se aplice aceasta masura in acest an, chiar si cu o decizie favorabila a CCR, Boc a recunoscut ca initiativa nu se mai poate aplica, deoarece decizia CCR ar veni prea tarziu.

"Daca decizia Curtii ( favorabila, n.r.) ramane finala, pe 9 decembrie, atunci practic ea nu se mai poate aplica, dar oricand pe baza procedurilor legale un termen se poate decala", a explicat Boc, aratand ca pentru a realiza economia de un miliard de RON vor trebui gasite "alte solutii in interiorul bugetului".

Ministrul interimar al Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat miercuri seara in fata comisiilor reunite de buget-finante din Parlament ca guvernul nu mai are timp pentru a aplica masura celor zece zile fara plata in sistemul bugetar, ca urmare a amanarii deciziei Curtii Constitutionale pentru 9 decembrie.

"Cele 1,6 miliarde (lei), cheltuieli cu personalul aferente celor zece zile (de concediu fara plata pentru bugetari n.r.), probabil ca vor constitui cheltuieli suplimentare care vor afecta bugetul general consolidat.

Avand in vedere ca nu am primit un raspuns nici pana la aceasta ora, nu mai este timp pentru a le acorda", a afirmat Pogea, la audierile in Comisiile reunite de buget-finante din Parlament.

Pentru acest an, guvernul s-a angajat, prin acordul cu FMI si Comisia Europeana, la un deficit public de maximum 7,3% din PIB, iar la finalul lunii septembrie a atins 5,14% din produsul intern brut (PIB), sub tinta convenita pentru trimestrul III, de 5,4% din PIB.

#bugetari, #boc, #concediu, #guvern , #stiri Emil Boc