Bugetele a 15 ministere au fost adoptate

Duminica, 19 Decembrie 2010, ora 00:33
1326 citiri
Bugetele a 15 ministere au fost adoptate

Comisiile reunite de buget-finante au adoptat sambata bugetele a 15 ministere si institutii publice centrale in cuantumul propus de Guvern, urmand ca duminica sa finalizeze rapoartele asupra Legii bugetului de stat si a Legii bugetului asigurarilor sociale pe 2011. 

Membrii comisiilor de buget urmeaza sa mai analizeze duminica bugetele a trei ministere, respectiv cel al Culturii, al Finantelor Publice si al Muncii.

In dezbaterile de sambata asupra bugetului
au fost respinse cateva mii de amendamente, cea mai mare parte dintre acestea fiind nesustinute, iar cele cateva amendamente admise au privit realocari de fonduri in cadrul cifrelor propuse de catre Guvern. De asemenea, au fost adoptate o serie de amendamente ale opozitiei acceptate in urma negocierilor purtate cu reprezentantii puterii.

De altfel, negocierile puterii si ale opozitiei au reprezentant momentul cel mai tensionat al zilei de sambata.

Dupa ce PNL si PSD au parasit lucrarile sedintei desfasurate in prima parte a zilei, premierul Emil Boc a fost nevoit sa vina la Parlament pentru a discuta cu colegii de coalitie o modalitate de a rezolva situatia. O necolaborare din partea opozitiei ar fi dus la blocarea bugetului in comisii, deoarece voturile puterii si ale opozitiei sunt la paritate, astfel ca reprezentantii arcului guvernamental nu ar fi putut sa asigure cvorumul sedintei.

In urma negocierilor, bugetul ICCJ a fost suplimentat cu 10 milioane de lei cu promisiunea secretarului de stat din MFP Gheorghe Gherghina ca la rectificare sa mai fie alocate inca 42 de milioane.

De asemenea, s-a dat un vot de principiu pentru introducerea unor criterii transparente de finantare in cazul programelor nationale si a repartizarii sumelor pentru reabilitarea drumurilor.

In fine, al patrulea punct asupra caruia puterea si opozitia s-au inteles este acela de a se introduce in textul Legii bugetului prevederea ca incepand cu 1 ianuarie 2011, microintreprinderile pot opta pentru plata unui impozit de 3% pe cifra de afaceri ca alternativa la regula generala de plata a 16% pe profit.

Lucrarile in comisiile reunite vor fi reluate duminica, la ora 9.00, urmand a se finaliza dezbaterile si a se adopta raportul pe Legea bugetului de stat si cea a bugetului asigurarilor sociale pe 2011, astfel ca proiectele sa intre luni pe ordinea de zi ale plenului reunit.

#buget, #minister, #guvern, #legea asigurarilor sociale , #stiri Emil Boc