Bugetul pe 2009, in viziunea lui Boc, asigura o economie stabilizata, nu o tara datoare

Marti, 17 Februarie 2009, ora 17:03
1520 citiri
Bugetul pe 2009, in viziunea lui Boc, asigura o economie stabilizata, nu o tara datoare

Premierul Emil Boc a declarat, in plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, ca bugetul prezentat pentru anul 2009 tine cont de doua constrangeri majore: criza economica si risipa guvernarii anterioare si a subliniat ca acesta va fi unul "exigent cu prezentul".

Premierul a explicat ca proiectia bugetara pe 2009 asigura un echilibru intre componenta dezvoltarii economice a Romaniei si componenta sociala si a subliniat necesitatea protejarii categoriilor celor mai dezvantajate de criza economica. "Guvernul prezinta un buget care lupta cu criza. Este un buget exigent cu prezentul, dar corect cu viitorul Romaniei. Exprima viziunea unui Guvern care vrea sa lase in urma o economie stabilizata, nu o tara datoare. Este un buget care elimina risipa si nepasarea iresponsabila guvernarii anterioare", a sustinut Boc


Potrivit acestuia, bugetul este alcatuit in conformitate cu doua constrangeri majore: una externa, legata de criza, "cea mai mare din ultimii 60 de ani" si una interna care, dincolo de implicatiile crizei in Romania, "tine de risipa si nepasarea guvernului anterior". Boc a amintit faptul ca, in 2008, Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica de dupa 1989, insa Guvernul Tariceanu  a lasat "un incredibil deficit bugetar de 5,3%"
"Deficitul de 5,3% ne pune in situatia de a fi in fata declansarii procedurilor europene privind deficitul bugetar excesiv", a avertizat Boc. "La fiecare 100 lei produsi de romani, Guvernul Tariceanu a cheltuit 105 lei, fara sa investeasca nimic in ziua de maine. Banii s-au dus pe sustinerea aparatului guvernamental, pe consumul bunurilor de lux", a acuzat premierul, adaugand ca s-a ajuns la "obezitate birocratica".


Emil Boc a continuat sirul criticilor la adresa vechiului Executiv, declarand ca, anul trecut, cheltuielile de personal au crescut cu 29% fata de 2007, cheltuielile cu bunuri si servicii cu 32% fata de 2007.
Liderul democrat-liberal a spus ca bugetul pe 2009 are in vedere o investitie publica masiva in infrastructura, domeniu pentru care sunt alocate 20 procente din totalul bugetului, cea mai mare suma alocata dupa 1989. "Investitiile publice sunt orientate catre infrastructura in transporturi, mediu, educatie, sanatate, agricultura, reabilitarea termica a blocurilor", a explicat Boc, adaugand ca pentru aceasta reabilitaredin banii statului sunt programate anul acesta 22.000 apartamente, inca 28.000 urmand sa fie reabiliate in baza creditului angajat.


Boc a amintit prioritatile Guvernului prevazute in constructia bugetara: construirea a peste 18.000 de locuinte, dintre care 6.000 urmand sa fie finalizate anul acesta, plata tuturor datoriilor restante ale guvernului anterior, reabilitarea drumurilor de interes local, refacerea sistemelor de apa si canalizare, a statiilor de tratare si epurare a apei in 52 localitati, construirea de campusuri scoalre, gradinite noi si camine pentru studenti.
Potrivit premierului, in programul Guvernului se regasesc si mentinerea cotei unice de impozitar, neimpzitarea profitului reinvestit incepand cu trimestrul al doilea al anului 2009, capitalizarea CEC si a EximBank, absorbtia fondurilor comunitare, continuarea si extinderea programului "Rabla", operationalizarea fondurilor de garantare pentru IMM-uri, promovarea exporturilor, compensarea TVA-lui de recuperat cu TVA-ul de platit.


"Bugetul are si o componenta sociala. Criza nu trebuie sa fie un pretext pentru a-i uita pe cei aflati in nevoie. De aceea vor fi alocate 197 milioane euro pentru a introduce pensia sociala minima astfel incat niciun pensionar sa nu aiba sub 350 RON", a conchis pedelistul.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#buget, #economie, #majorare , #stiri Emil Boc