Buzek: Masurile de austeritate, un medicament pe care trebuie sa il inghiti desi e neplacut la gust

Joi, 10 Iunie 2010, ora 10:00
1020 citiri
Buzek: Masurile de austeritate, un medicament pe care trebuie sa il inghiti desi e neplacut la gust

Masurile de austeritate luate de statele UE, inclusiv de Romania, sunt asemenea unui medicament pe care trebuie sa il inghiti pentru a te insanatosi, desi nu e placut la gust, a afirmat presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, aratand ca este solidar cu romanii afectati de criza.

El i-a spus miercuri premierului Emil Boc, intr-o discutie la Palatul Victoria, ca sprijina "programul curajos" initiat de Guvern in vederea reducerii deficitului bugetar, amintind ca si guverne europene de alta orientare politica decat cel de la Bucuresti, precum Executivul din Grecia, au luat masuri dure de austeritate.

"Stiu ca este un program dureros, dar poate fi foarte folositor. Criza este un moment potrivit pentru a face lucruri juste si nu neaparat lucruri placute. Masuri similare sunt luate astazi de multe state membre ale UE. Tocmai am fost in Grecia, unde exista un program foarte asemanator, si este vorba de un guvern socialist, pe care l-am asigurat de sprijinul meu in aceasta privinta. Asa cum am mai spus, este ca in cazul unui medicament pe care trebuie sa il inghiti, desi nu este foarte placut la gust, dar e necesar pentru a te face bine", a spus Buzek.

Fost premier al Poloniei, dar si membru al unei confederatii sindicale, actualul presedinte al Parlamentului European a declarat dupa o discutie cu premierul Emil Boc la Palatul Victoria ca a invatat din proprie experienta ca in momente de criza toti partenerii sociali trebuie sa dea dovada de responsabilitate.

"Sunt convins ca peste cativa ani atat poporul roman, dar si autoritatile din Romania vor fi mandre de ceea ce s-a realizat", a spus Buzek.

Emil Boc i-a multumit presedintelui Parlamentului European pentru ca i-a impartasit din experinta de prim-ministru al Poloniei si a spus ca masurile de austeritate propuse de Guvern pot accelera aderarea Romaniei la zona euro.

"Am mentionat foarte clar determinarea Romaniei ca in martie 2011 sa intre in Spatiul Schengen, precum si obiectivul nostru de aderare la zona euro, iar masurile pe care le facem chiar in momentul de fata vin in sprijinul aderarii cat mai rapide a Romaniei la zona euro", a declarat Boc.

 

#austeritate, #boc, #buzek, #deficit, #masuri, #reducere , #stiri Emil Boc