Cat va fi rata la Prima Casa pentru locuintele noi?

Joi, 11 Februarie 2010, ora 09:51
1979 citiri
Cat va fi rata la Prima Casa pentru locuintele noi?

Dupa ce premierul Emil Boc a anuntat ca cei care vor sa-si construiasca o locuinta noua prin programul Prima Casa dupa jumatatea acestei luni vor putea accesa de la banca un credit de pana la 75.000 de euro, expertii imobiliari spun ca noua varianta de program va paraliza piata imobiliara.

La randul lor, consultantii imobiliari citati de Ziarul Financiar apreciaza ca dezvoltatorii care au construit locuinte in perioada 2007 - 2008 nu vor putea relua cresterea preturilor, deoarece vor avea concurenta din partea companiilor care au decis sa astepte si pot construi acum la preturi sensibil mai mici.

"Oricum ar fi, numai sa fie, sa nu se opreasca programul. Daca garantia va fi mai mare pentru apartamentele noi, vor putea fi incluse si o serie de locuinte mai mari, care nu se incadrau in vechiul program. Nu cred ca cei care cer acum 60.000 de euro pe apartamente noi vor cere 70.000 din cauza acestui program deoarece vor fi lansate alte proiecte la costurile de constructie de astazi, care sunt mai mici", apreciaza Valentin Ilie, CEO al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Cat va fi rata pentru locuintele de la zero

Noul program prevede ca se va putea contracta un imprumut de 71.250 euro, in aceleasi conditii, adica cu avans 5% si dobanzile din prezent, rata lunara va porni de la un minim de 350 de euro.

"Pentru suma de 71.250 de euro, in conditiile actuale de dobanda, rata lunara (la un credit pe 30 ani) variaza intre 360 de euro si 370 de euro, in functie de oferta fiecarei banci", spune Alexandra Popa, analist financiar Conso.ro, citata de Evenimentul Zilei.

In cazul unui credit contractat pe 20 ani, rata lunara urca pana la valori cuprinse intre 450 si 460 euro, in timp ce un imprumut rambursat in 10 ani presupune o rata de 740-750 euro.

Trebuie sa se tina cont si de faptul ca se va majora si cuantumul comisionului datorat catre Fondul National de Garantare a Creditului pentru IMMuri FNGCIMM.

In conditiile actuale, comisionul de 0,37% pe an aplicat la creditul maxim de 57.000 euro presupune o plata totala de 210 euro. Daca valoarea creditului creste la 71.250 si comisionul total va ajunge la 264 de euro in primul an.

 

#casa, #imobiliare, #locuinte, #noi, #prima, #rata , #stiri Emil Boc