China investeste 500.000 euro in Romania

Luni, 19 Octombrie 2009, ora 11:13
1776 citiri
China investeste 500.000 euro in Romania

Romania si China vor semna, marti, o serie de acorduri privind colaborarea bilaterala in sectorul agriculturii si domeniul intreprinderilor mici si mijlocii, prin proiecte pentru care partea chineza va asigura o finantare nerambursabila de circa 500.000 euro, a anuntat premierul interimar, Emil Boc.

El a aratat, intr-un discurs sustinut, luni, la Forumul Economic si Comercial Romano-Chinez, ca documentele vor fi semnate la sediul Guvernului, iar fondurile nerambursabile de aproximativ 500.000 euro vor reprezenta asistenta financiara a Chinei in domeniul economic si tehnic, precizeaza Mediafax.

Premierul a afirmat ca Romania va incerca sa identifice, cu sprijinul oficialilor chinezi, noi categorii de marfuri care sa fie exportate in China si va continua sa sprijine relatiile comerciale dintre cele doua tari prin parteneriate industriale sectoriale.

"Contam pe sprijinul partii chineze pentru a reduce deficitul balantei comerciale dintre cele doua tari, printr-un volum mai mare de export romanesc", a spus Boc.

China este cel mai important partener comercial al Romaniei din zona asiatica.

La sfarsitul anului trecut, volumul schimburilor comerciale dintre cele doua tari a totalizat 3,8 miliarde de dolari, iar la 31 august 2009 relatiile comeriale bilaterale anuale s-au cifrat la 1,7 miliarde dolari.

Investitiile realizate in Romania de cele 9.500 de firme cu capital chinez inregistrate au totalizat 330 milioane dolari, China plasandu-se astfel pe locul 17 in ceea ce priveste investitiile.

Boc a mai afirmat, luni, ca spera ca firmele chineze sa participe, in 2010, la targurile economice organizate la Bucuresti si a asigurat ca vor fi initiate proceduri pentru deschiderea unui institut cultural romanesc la Beijing si a unui centru cultural chinez la Bucuresti.

El a pledat si pentru colaborarea dintre China si Uniunea Europeana, ca un factor de coordonare la nivel mondial in contextul crizei economice.

Vicepresedintele chinez Xi Jinping se afla in Romania, intr-un turneu diplomatic de doua saptamani in care viziteaza cinci state membre ale Uniunii Europene, respectiv Belgia, Germania, Bulgaria, Ungaria si Romania.

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#china, #romania, #investitii, #miliarde, #euro, #agricultura, #boc , #stiri Emil Boc