Concurenta are nevoie de mai mult timp pentru raportul privind carburantii

Miercuri, 09 Martie 2011, ora 22:35
1619 citiri
Concurenta are nevoie de mai mult timp pentru raportul privind carburantii

Conducerea Consiliului Concurentei a solicitat Guvernului prelungirea termenului in care trebuie sa finalizeze verificarile privind cresterile pretului carburantilor, perioada in care va compara datele cu cele ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), informeaza Mediafax.

"S-a cerut o extindere a perioadei, timp in care Consiliul Concurentei cauta elemente noi prin integrarea datelor cu cele pe care le are ANAF", au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX surse din Consiliu.

La 23 februarie, Guvernul a primit o informare a Consiliului Concurentei privind cresterile de pret la carburanti, dar documentul a fost considerat drept unul prea general de premierul Emil Boc, care a cerut refacerea materialului in maximum doua saptamani, respectiv pana la 9 martie.

In luna ianuarie, ANAF a intocmit un raport privind producatorii si distribuitorii de carburanti, prezentat in premiera de MEDIAFAX, in care se spune ca pretul la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010.

OMV Petrom (SNP) a majorat marti pretul benzinei si al motorinei cu noua bani pe litru, cel mai scump sortiment ajungand la 5,96 de lei pe litru.

Compania a aratat, intr-un comunicat, ca majorarea preturilor carburantilor este determinata de evolutia cotatiilor internationale ale produselor petroliere si ca Petrom incearca sa mentina preturile la unele dintre cele mai reduse niveluri din Uniunea Europeana.

Companiile petroliere din Romania explica de cele mai multe ori cresterile preturilor carburantilor prin evolutia cotatiilor internationale ale petrolului si a competitiei de pe piata interna.

Pe de alta parte, toate celelalte companii care distribuie carburanti isi orienteaza cotatiile la pompa dupa cele ale OMV Petrom.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, dupa ce in 2009 preturile au fost majorate cu 13%.

De la inceputul anului companiile petroliere au scumpit carburantii de sase ori, iar preturile au urcat in medie cu 3,5%.

Principalele companii care distribuie carburanti sunt OMV Petrom (controlata de OMV), Rompetrol (din grupul kazah KazMunaiGaz), Lukoil Romania (subsidiata a grupului rus Lukoil) si MOL (Ungaria).

Piata distributiei de carburanti din Romania este analizata de Consiliul Concurentei inca din 2005, dar deocamdata autoritatea nu a prezentat concluziile anchetei. 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#consiliul concurentei, #guvern, #preturi carburanti, #scumpire benzina, #anaf , #stiri Emil Boc