Cum vrea sa legifereze Guvernul taierea salariilor?

Joi, 27 Mai 2010, ora 13:43
1414 citiri
Cum vrea sa legifereze Guvernul taierea salariilor?

Dreptul la munca, inclusiv plata salariului, este mentionat in Constitutie, dar reprezinta un drept relativ care poate fi limitat pentru a evita riscul "iminent" al instabilitatii economice a tarii, legata direct de siguranta nationala, este argumentul Guvernului pentru reducerea cheltuielilor, precizeaza Mediafax.

Justificarea taierilor de salarii si pensii este prezentata in proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor bugetare, obtinut de MEDIAFAX, pentru care Guvernul isi va angaja raspunderea.

In document, Executivul arata ca pentru promovarea acestor solutii au fost "atent considerate" standardele constitutionale si conventionale in materia respectarii drepturilor fundamentele, in special a dreptului la munca.

"Dreptul la munca (inclusiv plata salariului) este un drept expres mentionat in Constitutie, dar in acelasi timp un drept relativ, in intelesul dat acestui concept de Legea Fundamentala si de Conventia Europeana a Drepturilor Omului (drept al carui exercitiu poate fi supus unor restrangeri).

Limitarile aduse exercitiului acestui drept trebuie sa respecte exigentele articolului 53 din Constitutie, jurisprudenta instantei de contencios constitutional, precum si practica Curtii Europene a Drepturilor Omului", se arata in document. 

Guvernul arata ca masurile restrictive intrunesc conditiile consacrate constitutional si conventional, in sensul ca restrictiile vizeaza exercitiul dreptului, iar nu substanta acestuia, iar restrangerea exercitiului dreptului are ca unic scop evitarea riscului "iminent" al instabilitatii economice a tarii, instabilitate generata de un fenomen de criza financiara mondiala ale carei dimensiuni nu au putut fi prognozate.

"Potrivit jurisprudentei Curtii Constitutionale, stabilitatea economica este subsumata conceptului de siguranta nationala, temei constitutional pentru limitarea unor drepturi consacrate de Legea Fundamentala", se mai arata in document. 

Guvernul explica totodata ca, in considerarea prevederilor articolului 53 din Constitutie, prevederile legii se aplica pentru o perioada definita de timp, respectiv incepand cu drepturile aferente lunii iunie 2010, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2010, dar admite ca legea prevede totusi faptul ca pentru anul 2011 Guvernul va adopta si aplica acele politici sociale si de personal care sa asigure incadrarea in nivelul cheltuielilor bugetare rezultate ca urmare a aplicarii masurilor de reducere a cheltuililor bugetare adoptate in cursul anului 2010.

Premierul Emil Boc a declarat miercuri seara dupa sedinta de guvern ca legea de diminuare a cheltuielilor bugetare, care prevede reducerea costurilor cu salariile, pensiile si alte drepturi sociale, are ca temei articolul din Constitutie privind restrangerea temporara a exercitiului unor drepturi, pentru apararea securitatii nationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
#guvern, #salarii, #pensii, #lege, #reduceri , #stiri Emil Boc