Data adoptarii euro va fi decisa la finalul lunii

Marti, 26 Aprilie 2011, ora 11:40
1178 citiri
Data adoptarii euro va fi decisa la finalul lunii

Conform lui Emil Boc, Guvernul va adopta o decizie pana la sfarsitul lunii aprilie in ceea ce priveste termenul de adoptare a monedei euro, in consultare cu Presedintia si Banca Nationala a Romaniei, relateaza Mediafax.

"Pana la sfarsitul lunii aprilie va fi luata o decizie in privinta monedei euro, in consultare cu cele doua institutii", a spus Boc, raspunzand unei intrebari a presei pe aceasta tema.

El a precizat ca pana la sfarsitul lunii aprilie va fi adoptat si programul de convergenta, aflat la acest moment in stadiu de proiect. Documentul va fi transmis Comisiei Europene dupa ce este adoptat de Guvern.

In proiectul programului de convergenta pentru perioada 2011-2014, document obtinut de MEDIAFAX, se arata doar ca Romania poate intra in ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, "in perspectiva anilor 2013-2014", fara sa se mai faca insa referire la angajamentul asumat distinct in perioada anterioara, de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2015.

In documentul precedent, elaborat de Guvern in primavara anului trecut, se aprecia ca, avand in vedere necesitatea implementarii unor reforme structurale suplimentare care sa duca la cresterea flexibilitatii economiei romanesti si a capacitatii acesteia de a face fata socurilor asimetrice, moneda nationala nu va putea intra in mecanismul ratei de schimb II (ERM-II) "mai devreme de 2012", iar pentru moneda euro era stabilit in mod distinct ca va fi adoptata la 1 ianuarie 2015.

In proiectul noului program de convergenta sunt mentinute aceleasi argumente de continuare a reformei, dar se estimeaza doar ca intrarea in ERM-II se va produce "in perspectiva anilor 2013-2014", fara nicio referire exacta la momentul adoptarii euro.

#adoptarea euro, #emil boc, #guvernul romaniei, #trecerea la euro , #stiri Emil Boc