E.ON vrea sa discute cu Boc despre preturile la gaze si energie

Vineri, 26 Martie 2010, ora 14:33
1574 citiri
E.ON vrea sa discute cu Boc despre preturile la gaze si energie

Conducere E.ON Romania vrea sa se intalneasca cu premierul Emil Boc pentru a discuta despre preturile la gaze si energie electrica, considerate prea mici in prezent de catre oficialii subsidiarei grupului german E.ON.

"Vrem sa discutam cu premierul Emil Boc, pregatim acest lucru si dorim foarte mult sa-i explicam care este situatia de pe piata energiei si a gazelor din punctul de vedere al investitorului. Sa nu uitam imaginea pe care ne-o cream fata de investitori. (...) E.ON vrea sa ramana in Romania pentru ca este o piata interesanta.

Energia este peste tot o afacere politica. Romania este intr-o situatie speciala, deoarece criza a inceput mai tarziu aici si a fost ignorata, dar in 2009 a fost lovita foarte dur" , a declarat agentiei MEDIAFAX directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak, transmite Mediafax.

El a afirmat ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) ar trebui sa majoreze cu peste 17% pretul gazelor naturale si cu cel putin 5% pe cel al electricitatii, intrucat E.ON vinde sub costuri.

O eventuala reducere a investitiilor E.ON in Romania va afecta negativ si alte companii, de la care grupul german cumpara servicii sau bunuri, iar competitivitatea pietei se va reduce, a continuat Hajdinjak.

"Grupul E.ON cumpara majoritatea bunurilor de pe piata romaneasca. Impactul (reducerii investitiilor - n.r.) va afea efecte macroeconomice. (...). Tara asta are nevoie de investitii, mai ales in energie, dar cum sa cer bani actionarilor cand nu exista o recuperare corecta a banilor investiti?

De cinci ani de cand suntem pe piata romaneasca nu am atins rata de rentabilitate propusa, iar actionarii fac presiuni mari asupra noastra", a spus directorul general al E.ON Romania.

El a mentionat ca E.ON a investit in Romania incepand din 2005 suma de 400 milioane euro in sectorul gazelor si electricitatii, iar in aceasta perioada nu a acordat dividende actionarilor, reinvestind profiturile in companie.

Anul trecut E.ON a investit in Romania 260 milioane de lei, nivel planificat si pentru acest an, dar care ar putrea fi redus daca piata energetica si preturile energiei si gazelor nu vor fi "rezonabile".

"ANRE nu ne da justificari pentru deciziile de a mentine preturile sau pentru orice altceva. Pana la urma, presiunea asupra operatorilor ii va omori. Discutiile cu ANRE sunt dificile, dar impresia mea este ca ei inteleg care este problema. (...) Nu primim rata de rentabilitate care ne-a fost promisa. Mai este si problema datoriilor CFR, care se ridica la 140 milioane lei", a adaugat directorul E.ON Romania.

Totodata, chiar daca E.ON va diminua investitiile, acestea nu vor fi reduse la zero.

"Suntem fortati sa reducem investitiile, chiar daca suntem necesare peste tot. Uitati-va la retele. Puteti observa ca investitiile au incetinit, nu sunt asa cum era asteptat. Dar zero investitii este imposibil. Tinta noastra este, orice s-ar intampla, siguranta consumatorilor.

Fiecare investitie va fi analizata si tot ce nu este necesar va fi eliminat. Dar asta nu este in interesul nimanui. Avem costuri nerecuperate an de an. La nivel de grup speram sa avem la finele acestui an un rezultat financiar pozitiv, dar mult sub asteptarile noastre si ale actionarilor", a spus Hadinjak.

#e.on, #boc, #gaze, #energie , #stiri Emil Boc