Executivul va analiza masurile propuse de PSD

Marti, 07 Iulie 2009, ora 17:59
1290 citiri
Executivul va analiza masurile propuse de PSD

Premierul Emil Boc a declarat marti ca Executivul va analiza masurile propuse de PSD pentru contracararea efectelor crizei economice, iar daca FMI si CE le accepta si vor fi gasite totodata resurse financiare, acestea pot fi aplicate, precizeaza NewsIn.

"Orice propunere va fi analizata si, in masura in care pot fi gasite resurse financiare si negociata (propunerea n.r.) cu CE si FMI, o vom aplica. Guvernul este deschis sa puna in practica orice masura care poate ajuta la redresarea economica, indiferent de unde vine, de la partide politice, de la mediul de afaceri, pentru ca nimeni nu detine monopolul adevarului", a declarat Boc, intrebat daca stia de existenta pachetului anticriza prezentat de PSD.

Acesta a precizat ca fiecare masura va fi analizata dintr-o dubla perspectiva: impactul financiar si incadrarea in angajamentele asumate fata de CE si FMI.

PSD a prezentat luni un plan de actiune ce contine 24 de masuri pentru iesirea din criza, precum construirea de locuinte pentru inchiriat, extinderea programului Rabla pentru firme si utilaje agricole, TVA scazut la unele alimente si desfiintarea impozitului forfetar.

Social-democratii propun ca prima masura anticriza crearea unui fond national de locuinte care sa finanteze construirea a 50.000 de locuinte complet echipate pentru inchiriat, cu garantii acordate prin Fondul de Garantare pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii.

Potrivit PSD, programul urmareste stimularea productiei autohtone si a consumului, prin cresterea cererii de materiale de constructie, mobilier si aparatura electrocasnica.

Acest program se va aplica pentru locuinte noi, complet mobilate si utilate, ce vor fi inchiriate de autoritatile locale persoanelor care nu pot obtine un credit imobiliar. Suma obtinuta din chirie va fi folosita pentru plata dobanzii catre bancile care au finantat constructia.

Liderii PSD sustin ca masura poata fi implementata incepand cu toamna anului 2009.

O alta masura propusa de pesedisti este infiintarea unui fond de investitii pentru infrastructura si dezvoltare regionala, care sa finanteze proiecte din domenii precum educatia, sanatatea, eficienta energetica, infrastructura rutiera, dezvoltarea rurala, alimentarea cu apa, apararea impotriva inundatiilor.

Reabilitarea a 1,5 milioane de hectare pana in 2014, prin investitii in sistemele de irigare, reducerea pretului la energia electrica pentru irigatii pe o perioada de maximum un an, prin alocarea de energie produsa in sistem hidro, facilitarea construirii de ferme si a accesului la fondurile UE sunt alte initiative ale social-democratilor.

 

#boc, #criza, #executiv, #masuri , #stiri Emil Boc