Fermierii l-au intrebat pe Boc daca e nevoie mereu sa intervina Basescu pentru a fi ajutati de stat

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 16:46
1462 citiri
Fermierii l-au intrebat pe Boc daca e nevoie mereu sa intervina Basescu pentru a fi ajutati de stat

Mai multi fermieri care au protestat recent la Guvern cerand sprijinul Executivului i-au spus premierului Emil Boc ca trebuie sa fie ajutati de stat, iar unul dintre acestia l-a intrebat pe premier daca este nevoie mereu de interventia presedintelui Traian Basescu pentru a se ajunge la un rezultat, precizeaza Mediafax.

Discutia dintre premier si crescatorii de animale a avut loc la ferma de vaci din comuna Contesti (judetul Dambovita), vizitata, vineri, de seful Guvernului. Fermierii i-a spus lui Boc ca ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, ar fi trebuit sa vina cu o "intampinare" pentru rezolvarea problemelor in agricultura, premierul amintind insa ca Guvernul a adoptat in acest sens un memorandum, imediat dupa protestele organizate la Bucuresti.

Agricultorii au aratat insa ca au in continuare probleme cu politica bancilor si ca este nevoie de sprijinul statului.

"De fiecare data trebuie sa iasa la rampa presedintele ca sa ajungem la un rezultat, ca atunci cand a fost cu bancile, cu irigatiile ?", l-a intrebat pe Boc unul dintre fermieri.

Premierul l-a asigurat insa ca procesul de creditare va fi relansat, prezentand ca exemplu in acest sens programul "Prima Casa". Aproximativ 1.200 de fermieri din 25 de judete au protestat in fata Guvernului, in urma cu doua saptamani, cerand alocarea de subventii compensatorii si verificarea calitatii laptelui care intra in Romania.

Dupa aceste proteste, Guvernul a aprobat un memorandum care prevede constituirea unei comisii formate din reprezentanti ai Autoritatii Sanitar-Veterinare, Directiei Generale a Vamilor si organizatiilor profesionale ale fermierilor care sa verifice in vama calitatea laptelui importat, pentru a combate concurenta neloiala.

Boc a aratat atunci ca au fost aprobate, prin memorandum, si masurile convenite in discutiile cu fermierii, respectiv asigurarea fondurilor si plata ajutoarelor aferente sectorului agricol, respectiv plata nationala direct complementara incepand cu luna august 2009 pentru sectorul zootehnic si compensarea datoriilor la bugetul de stat ale producatorilor agricoli cu subventiile.

Presedintele Train Basescu a atentionat grupurile parlamentare PDL, in luna mai, ca peste situatia de criza economica se va suprapune seceta, exprimandu-si nemultumirea ca politicienii sunt putin interesati de acest subiect si spunand ca acestia asteapta sa vada "pamant crapat la televizor". 

 

#boc, #fermieri, #masuri, #subventii , #stiri Emil Boc