Firmele care ofera preturi mici la licitatii vor fi obligate sa dea explicatii suplimentare

Duminica, 19 Iulie 2009, ora 02:05
1168 citiri
Firmele care ofera preturi mici la licitatii vor fi obligate sa dea explicatii suplimentare

Premierul Emil Boc a declarat sambata, la Slatina, ca vor fi luate masuri pentru scurtarea termenelor de desfasurare a licitatiilor si achizitiilor, dar si pentru a se asigura ca fimele nu vor mai veni, pe viitor, cu oferte neserioase ce pot bloca derularea unor investitii.

Emil Boc a sustinut ca, din discutiile pe care le-a avut in tara cu reprezentantii administratiilor locale, a ajuns la concluzia ca trebuie luate masuri de urgentare a desfasurarii licitatiilor si procedurilor pentru achiziile publice, transmite NewsIn.

"Se impun, de asemenea, discutii cu institutiile care dau avizele necesare pentru proiectele pe fonduri europene. Nu mai trebuie ca pentru un aviz un proiect sa astepte chiar si cateva luni" , a sustinut seful guvernului. Premierul a mai declarat ca o mare problema, in aceasta perioada de criza, o reprezinta pretul oferit de catre unele firme participante la licitatiile organizate in vederea realizarii de investitii europene.

Potrivit celor sustinute de Emil Boc, sunt din ce in ce mai multe firmele care vin cu oferte de pret cu mult sub cel stabilit in studiul de fezabilitate. Acestea primesc primii bani din proiect 30%, lucreaza pana ce ii termina, dupa care vin si solicita suplimentarea contractului pentru ca nu mai au bani.

Seful guvernului a spus ca daca in anii trecuti se putea modifica pretul unui contract prin act aditional chiar si cu 50%, acum, pentru proiectele din fonduri UE, nu se poate mari pretul decat cu cel mult 5%. Asta face ca face ca firmele care vin cu preturi foarte mici sa nu poata sa-si indeplineasca obligatiile prevazute in contractele castigate, la banii oferiti si in conditiile de calitate impuse in caietele de sarcini.

In asemenea conditii este posibil, a precizat Emil Boc, ca Romania sa piarda sume importante din fondurile europene, lucru pe care nu si-l poate permite. ,,Am cerut Ministerului Finantelor si Agentiei Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatii sa elaboreze un set de reguli pentru ca agentii economici sa vina cu oferte serioase.

Ne-am gandit ca in cazul in care oferta este cu mai mult de 15% mai mica decat in studiul de fezabilitate sa fie obligate firmele sa vina cu lamuriri. Sa spuna cum vor reusi ele sa duca la bun sfarsit contractul in conditiile de pret oferite si de calitate solicitate.

Vrem ca astfel sa ne asiguram ca vor putea finaliza lucrarile la calitatea din contract", a mai spus premierul. Referindu-se la proiectele intocmite de autoritatile locale pentru demararea unor investitii din fonduri europene, dar care nu vor primi finantare pentru ca se vor termina banii de la UE, Emil Boc a sustinut ca se va demara, din 2010, un program national.

,,Vreau sa-i incurajez pe primari sa intocmeasca proiecte. Toate proiectele bune vor fi finantate. Ma refer la cele ce vor fi depuse pe Masura 322 pentru dezvoltarea satelor. Cele care nu vor fi finantate din fonduri europene vor fi finantate de la bugetul national",, a precizat premierul Emil Boc.

El a sustinut ca mai sunt de accesat pe aceasta masura aproximativ 750 milioane de euro si sunt depuse foarte multe proiecte de catre administratiile locale din mediul rural, fapt ce va face ca nu toate proiectele, desi vor primi punctaj bun, sa fie admise la finantare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#firme, #licitatie, #profit , #stiri Emil Boc