Functionarii publici: Ori ne da Boc sporuri, ori facem greva!

Luni, 16 Februarie 2009, ora 12:09
3249 citiri
Functionarii publici: Ori ne da Boc sporuri, ori facem greva!

Sindicatul National al Functionarilor Publici (SNFP) solicita premierului Emil Boc sa respecte Legea statutului functionarului public, care prevede acordarea a doua sporuri de cate 25% din salariu fiecare si plata orelor suplimentare, in caz contrar amenintand cu declansarea grevei generale.

"Ne-am intalnit cu reprezentantii cancelariei primului ministru, ai ministerului de Finante si ai ministerului Muncii pentru a le transmite revendicarile salariale ale angajatilor din administratia publica si calendarul de proteste din perioada urmatoare. Dorim respectarea Legii statutului functionarului public si plata orelor suplimentare si atragem atentia ca in perioada de criza este nevoie de intarirea autoritatii statului", a declarat astazi presedintele SNFP, Sebastian Oprescu.
Functionarii solicita acordarea a doua sporuri castigate in instanta si spun ca neplata orelor suplimentare "ar da peste cap" activitatea anumitor institutii ale statului.


"Sunt functionari care lucreaza la recalcularea pensiilor de doi ani de zile si care sunt obligati sa stea peste program la serviciu, iar daca nu li se vor plati orele suplimentare, acestia vor bloca procesul de recalculare. In acest caz, statul nu-si poate permite sa acorde zile libere, in schimbul orelor suplimentare, intrucat acest proces trebuie finalizat pana in luna septembrie", a precizat pentru NewsIn, vicepresedintele SNFP, Ingrid Iordache.
Liderul sindical a adaugat ca actualul guvern trebuie sa respecte Legea statutului functionarului public si sa acorde doua drepturi castigate in instanta prin sentinta definitiva.


"In conformitate cu aceasta lege, angajatii din sistemul public au dreptul, pe langa salariul de baza si sporul de vechime, de sporul postului - 25% din salariu - si de suplimentarea treptata a drepturilor de salarizare cu pana la 25% din salariu, drepturi ce nu s-au acordat pana acum, desi le-am castigat in instanta prin sentinta definitiva", a explicat Iordache.


Aproape 300 de reprezentanti ai SNFP au protestat, luni, timp de doua ore in fata guvernului, nemultumiti de neplata orelor suplimentare si de reducerea sau eliminarea unor sporuri. Functionarii publici ameninta cu greva de avertisment pe 20 februrie si cu declasarea grevei generale pe 27 februarie, in cazul in care nu le vor fi ascultate solicitarile.

#greva, #pensii, #sporuri , #stiri Emil Boc