Gabriel Sandu: e-Romania va fi functional in decembrie

Miercuri, 17 Iunie 2009, ora 13:48
1216 citiri
Gabriel Sandu: e-Romania va fi functional in decembrie

Ministrul comunicatiilor si societatii informationale, Gabriel Sandu, a declarat miercuri, pentru NewsIn, ca in acest moment e-Romania este lansat ca si concept, pentru a fi cunoscut, urmand sa se transforme in portal operational pana la sfarsitul anului, relateaza NewsIn.

"Eu am lansat un concept, nu un portal. Portalul e-Romania va deveni operational pana la 31 decembrie 2009.

Acest concept a fost realizat din resurse proprii de catre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale cu sprijinul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica (ICI) si Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale si alti colaboratori.

In acest moment nu este un portal functional, ci doar un concept bazat pe modelele austriac si britanic.

Pana la finele anului vom proceda la modificarea actualului concept, care nu va fi automat transformat in portal", a declarat pentru NewsIn ministrul comunicatiilor si societatii informationale, Gabriel Sandu.

Acesta a mai adaugat ca e-Romania este un concept care intai a fost redactat, prezentat si urmeaza sa se primeasca propuneri.

"Tocmai de aceea il promovez, pentru a deveni cunoscut. Pentru realizarea portalului, vom lucra cu institutiile specializate pentru fiecare domeniu in parte.

Decizia finala in privinta portalului va fi luata in guvern si va fi semnata de toti ministrii", a mai spus Gabriel Sandu.

Portalul e-Romania, lansat marti de guvern, prin Ministerul Comunicatiilor, include la capitolul dedicat limbii si literaturii romane erori fundamentale de exprimare si de continut, dincolo de faptul ca multe fragmente de text sunt copiate, fara citarea sursei, de pe diverse site-uri.

Structurat pe 16 domenii de interes, printre care guvernare, biserica si educatie, portalul poate fi accesat la adresa romania.gov.ro.

Exista si un domeniu generalist, numit "Despre Romania", in care vizitatorii ar trebui sa gaseasca notiuni de etimologie, cultura, geografie, istorie si demografie.

Domeniul cultura gazduieste o subcategorie numita "Limba si literatura romaneasca - umor romanesc", care ar fi trebuit sa ofere cititorilor o perspectiva generala asupra principalelor etape din istoria literaturii romane precum si informatii despre scriitorii emblematici romani.

Textul publicat pe pagina online este, insa, doar o imbinare de fragmente care se regasesc pe diverse alte site-uri.

In privinta continutului, prima eroare este lipsa unui semnatar si neprecizarea sursei de informare. Astfel, primele doua paragrafe, care ofera informatii generale despre provenienta si raspandirea limbii romane pe glob sunt identice cu anumite fragmente de pe site-ul enciclopedic wikipedia.ro.

Datele privind istoria literaturii romane sunt aceleasi cu cele de pe site-ul ici.ro (pagina de internet a Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Informatica din Bucuresti), in timp ce ultimul paragraf, in care se incearca o analiza a umorului, coincide ad literam cu anumite fragmente de text dintr-un material pe aflat pe crestinortodox.ro, sub semnatura parintelui Dumitru Staniloaie.

Toate textele sunt publicate pe portal cu mentiunea "Copyright 2009 e-Romania.

Toate drepturile rezervate". Printre cele mai flagrante greseli de exprimare din texte se numara cacofoniile ("...ca cel din ultima decada..."), dezacordurile ("In proza scrisa, marele nume al timpului a fost Liviu Rebreanu (1885-1944), a carui nuvele Ion si Padurea Spanzuratilor sunt mari capodopere", " Critica si istoria literara a atins un statut profesionist" ), forme gresite ale unor verbe ("Poezia gravita...") si chiar eludarea predicatului din propozitie ("O contributie remarcabila a avut-o societatea culturala Junimea (f. 1863) si in special mentorul acesteia Titu Maiorescu (1840-1917), prin lupta caruia impotriva mediocritatii si pentru introducerea criteriilor estetice in stabilirea ierarhiilor de valori").

Niculina Bercea, profesor de limba romana la Colegiul National "I. L. Caragiale", doctor in filologie, a semnalat, de asemenea, o serie de erori grave.

"Contradictiile in termeni dovedesc un fapt incredibil: autorii nu stapanesc conceptele de cultura, literatura, estetica, nuvela, roman, dar le instrumenteaza: . Apar numeroase clisee scolare, idei fara argumente, confuzii intre fapte, atitudini, valori: . Gafele, rateurile de comunicare, perlele de caiet in prag de corigenta au ca efect umorul involuntar (), iar pleonasmele si redundantele paraziteaza discursul: ".

Textul mai prezinta si greseli de redactare, cum ar fi lipsa diacriticelor si scrierea secolelor cu cifre latine ("secolele 16-18", in loc de "sec. XVI-XVIII"), dar si omisiunea anumitor semne de punctuatie sau plasarea lor vicioasa, folosirea unor fraze alambicate, al caror sens se pierde pana la final ("Innoirea limbajului include si expresii nepotrivite sau caricaturale, prin urmare a fost lasat un apel urgent de catre Generatia 1848, prin scriitorii implicati in evenimentele din 1848, pentru reintoarcerea la folclor, care era vazut ca o sursa de regenerare estetica, datorata simplicitatii si frumusetii limbajului propriu"), sau formulari pretentioase, nepotrivite contextului si scopului publicarii ("George Calinescu a supus intreaga literatura romana de la origini pana in timpul prezent la o judecata axiologica").

Gafele antologice sunt prezente si in alte capitole ale portalului.

De pilda, printre industriile cu pondere scazuta in economia Romaniei sunt mentionate industria farmaceutica si cea a aparatelor electrocasnice.

Doua randuri mai jos, insa, se spune ca puterea economica a Romaniei este concentrata pe mai multe industrii, doua dintre ele fiind chiar famaceutica si cea a electrocasnicelor.

Alte pasaje legate de industrie par copiate din manualele de dinainte de 1989. Sunt amintite, astfel, productia de autovehicule de la Campulung Muscel, cea de autocamioane de la Brasov si productia de avioane la Bucuresti si Bacau, desi aceste unitati nu mai exista sau supravietuiesc fara sa produca ceva important.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Comunicatiilor, proiectul e-Romania a fost conceput pe doua dimensiuni: una informationala (date generale despre istorie, geografie, structura administrativa, demografie, cultura si religie, educatie, sanatate si justitie s.a.) si una operationala (servicii online, in timp real, pentru cetateni si companii, plata impozitelor si taxelor, obtinerea documentelor de stare civila, a cazierului judiciar si a unor autorizatii).

MCSI a lansat marti portalul e-Romania, in prezenta premierului Emil Boc.

"Prin acest portal aducem Romania mai aproape de romani si, asa cum am mai spus-o, obiectivul meu este timpul cetateanului, iar prin e-Romania mi-l voi indeplini. Moneda nationala a guvernarii electronice este tipul cetateanului", declara, marti, dupa lansarea portalului, ministrul comunicatiilor si societatii informationale, Gabriel Sandu.

Ministrul comunicatiilor a mai spus ca dupa sfarsitul lunii iulie, romanii isi vor putea plati taxele si impozitele prin intermediul unui singur portal.

Datorita aceluiasi proiect ar urma ca, pana la sfarsitul lui 2010, toate serviciile administrative necesare cetateanului sa poata fi accesate pe internet.

"Prin ceea ce a facut astazi (n.r. ieri), Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale aduce o economie de timp si de bani in buzunarele cetatenilor.

Prin e-Romania, tara noastra este lansata pe orbita modernizarii. Avem 12 milioane de utilizatori de internet, iar acesti oameni vor evita pierderea de timp la cozi pentru plata taxelor si impozitelor.

Sunt sigur ca acest portal va fi un succes si romanii il vor primi foarte bine", afirma premierul Emil Boc, cel care a lansat portalul e-Romania. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#capitole, #concept, #portal, #texte , #stiri Emil Boc