Ghetea: bancile ar trebuie sa revizuiasca unele comisioane de rambursare anticipata

Joi, 22 Aprilie 2010, ora 14:45
1493 citiri
Ghetea: bancile ar trebuie sa revizuiasca unele comisioane de rambursare anticipata

Asociatia Romana Bancilor (ARB) sustine transpunerea in legislatia romaneasca a directivei nr. 48, cu privire la limitarea comisioanelor de rambursare anticipata, dar nu trebuie sa fie introdusa retroactivitatea sau extinderea si pentru contractelor de credit ipotecar, precizeaza NewsIn.

"Noi nu suntem de acord ca mai exista si unele comisioane de rambursare anticipata foarte mari, care au fost stabilite de banci in anumite momente.

Personal consider ca fiecare banca ar putea sa revizuiasca unele comisioane de rambursare anticipata", a spus presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea.

Premierul Emil Boc a anuntat joi ca Guvernul va adopta proiectul de act normativ propus de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare, inclusiv pentru imprumuturile cu garantie imobiliara.

Directiva europeana 48 prevede ca bancile sa limiteze comisionului de rambursare anticipata, dar acest lucru nu este aplicabil in cazul contractelor de credit garantate cu ipoteca.

Pe de alta parte, vicepresedintele ARB, Steven van Groningen a explicat ca eliminarea unui comisioanelor de rambursare anticipata nu va face decat sa creasca costurile creditelor ipotecare, oferind in acest sens exemplul biletelor de avion, care au preturi mai mari daca au conditii flexibile.

"Pretul unui credit ipotecar va deveni mai scump si atunci mai putini oameni vor avea acces la acest tip de imprumut si vom avea efecte in economie", a spus van Groningen.

In ceea ce priveste aplicarea retroactiva la contractele in derulare a eliminarii comisioanelor de rambursare anticipata, presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, a spus ca ARB a primit mandat din partea adunarii generale sa sustina in continuare transpunerea directivei 48, dar fara eliminarea in totalitate a comisioanelor de rambursare anticipata.

Intrebat daca va fi introdusa retroactivitatea in ceea ce priveste comisioanele de rambursare anticipata, Ghetea a raspuns ca "nu s-a pus problema daca sa mergem pana la Strasbourg sau pana la Curtea Constitutionala".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ghetea, #arb, #rambursare, #comisioane, #banci , #stiri Emil Boc