Guvernul analizeaza proiectul Legii salarizarii unice si proiectul privind restructurarea agentiilor

Miercuri, 19 August 2009, ora 12:23
2522 citiri
Guvernul analizeaza proiectul Legii salarizarii unice si proiectul privind restructurarea agentiilor

Pe ordinea de zi a sedintei de miercuri a Guvernului se afla, in analiza, proiectul Legii privind salarizarea unica si proiectul de lege privind restructurarea autoritatilor, agentiilor si structurilor aflate in subordinea Executivului si a ministerelor, potrivit Biroului de presa, citat de NewsIn.

Proiectul Legii unitare a salarizarii a fost finalizat la sfarsitul saptamanii trecute si prevede cresterea salariului minim pe economie la 750 lei anul viitor si la 900 lei in 2011, urmand ca, in 2015, salariul minim sa ajunga la 1.110 lei, potrivit informatiilor obtinute luni de NewsIn de la surse guvernamentale.

"Proiectul Legii unice este fundamentat pe o proiectie macroeconomica ce vizeaza o majorare semnificativa a salariului minim pe economie, la 750 lei in 2010, urmata de o crestere a salariului minim cu inca 150 lei, in 2011, pentru a ajunge la 900 lei.

Salariul minim va avea o crestere mult mai lenta incepand cu 2012, pentru a se ajunge la valoarea de 1.110 lei in 2015", au precizat sursele citate. Reprezentantii Executivului au mai spus ca restructurarea aparatului bugetar va duce la diminuarea cheltuielilor bugetare cu 0,8% din produsul intern brut (PIB) in 2010.

Secretarul de stat in ministerul Muncii, Valentin Mocanu, declara duminica pentru NewsIn ca salariile a cel putin 100.000 de bugetari ar urma sa creasca anul viitor, ca urmare a majorarii salariului minim pe economie. "Odata cu majorarea salariului minim, salariile aflate sub noua valoare in grila vor trebui sa creasca.

Intre 100.000 si 150.000 de bugetari vor avea parte de o crestere a salariilor, in functie de valoarea la care se va decide majorarea salariului minim", explica Mocanu. Nota de fundamentare a "Legii privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice", obtinuta de NewsIn, prevede la Sectiunea a 3-a privind "Impactul socio-economic al proiectului de act normativ", ca "in anul 2010 impactul macro-economic produs de aplicarea acestei legi va conduce la o crestere minora a castigului salarial mediu brut pe total economie, intrucat apreciem ca legea se va aplica la circa 150.000 persoane care se situeaza in apropierea salariului de baza minim".

Restructurarea a fost discutata in sedinta de miercurea trecuta a Executivului

In ceea ce priveste cel de-al doilea proiect aflat in analiza Guvernului, acesta se refera la 226 de agentii, autoritati, administratii, oficii si alte structuri asemanatoare. Dintre acestea, 141 au fost desfiintate, comasate sau restructurate prin preluarea in cadrul ministerelor si au ramas 113 - care le includ si pe cele 33 care nu pot fi desfiintate fie pentru ca sunt impuse prin relatiile cu institutiile europene, fie pentru ca sunt indispensabile functionarii statului.

Prin masurile decise saptamana trecuta au fost reduse 10.554 de posturi bugetate, atat din structurile subordonate ministerelor si premierului, cat si din aparatele de lucru ale ministerelor. Dintre acestea, 1.583 sunt posturi vacante bugetate, iar restul de 8.971 sunt posturi ocupate.

Economiile la bugetul de stat insumeaza astfel 219,35 milioane lei (aproximativ 52 milioane de euro ) pentru un an financiar. Prin comasare vor fi reduse totodata cheltuielile de functionare si cele cu bunuri si servicii. Cumulat cu varsarea la bugetul de stat a veniturilor proprii ale institutiilor care se autofinanteaza - o alta decizie a Guvernului - statul va economisi in plus alte 100 de milioane de euro.

Potrivit declaratiilor de saptamana trecuta ale premierului Emil Boc, in sedinta de Guvern ar urma sa se faca si o analiza a modului in care ministerele au cheltuit banii pentru investitii.

"Am decis sa facem o analiza in Guvern a modului in care au fost cheltuiti de catre ministere banii pe investitii, a modului in care au fost atrase fondurile comunitare de catre structurile ministerelor si ale autoritatilor de management subordonate si, evident, stadiul indeplinirii angajamentelor legislative ale Guvernului pe fiecare minister, adica stadiul elaborarii si punerii in aplicare a actelor normative potrivit programului guvernamental", a declarat Boc.

Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului, in data de 2 septembrie, pentru Legea prin care va fi pusa in practica restructurarea structurilor guvernamentale, Legea privind salarizarea unica, cea a intrezicerii cumulului salariu de la stat-pensie si pentru pachetul de legi ale educatiei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proiect, # lege, # salarizare, # restructurare , #stiri Emil Boc