Guvernul cauta solutii pentru ca proiectele UE sa poata fi cofinantate si prin credite bancare

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 09:07
1063 citiri
Guvernul cauta solutii pentru ca proiectele UE sa poata fi cofinantate si prin credite bancare

Firmele care asigura servicii de consultanta in atragerea fondurilor comunitare au cerut Guvernului sa identifice solutii ca proiectele sustinute de UE sa poata fi cofinantate si din credite bancare, ministrul Finantelor afirmand ca s-a consultat deja in acest sens cu Asociatia Romana a Bancilor.

Solicitarea a fost adresata in intalnirea avuta, joi, la Guvern, de premierul Emil Boc cu reprezentanti ai peste 30 de firme care asigura servicii de consultanta in domeniul fondurilor structurale si de coeziune, precizeaza Mediafax.

"In cadrul reuniunii, reprezentantii mai multor firme de consultanta au aratat ca un sprijin din partea guvernamentala ar putea consta in identificarea unor solutii pentru ca proiectele elaborate pentru a fi finantate din fonduri europene sa poate fi cofinantate si din credite bancare. In acest sens, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a precizat ca a avut deja consultari cu Asociatia Romana a Bancilor si se lucreaza la elaborarea unor documentatii care sa solutioneze aceasta problema", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Firmele au mai atentionat ca un mare procent din platile la contractele de achizitie sunt efectuate la finalizarea contractului, ministrul Finantelor aratand insa ca trebuie respectate procedurile de utilizare a fondurilor bugetare, astfel incat sa nu existe riscul ca banii sa fie platiti, iar firmele contractante sa nu se achite de obligatiile contractuale.

Reprezentantii Guvernului si cei ai firmelor de consultanta vor continua consultarile pentru identificarea unor solutii care sa asigure, pe de o parte, corectitudinea utilizarii fondurilor europene, iar pe de alta parte, plata, la termen, a lucrarilor realizate de firme.

Un alt subiect adus in discutie s-a referit la alocarea unor fonduri suplimentare pentru finantarea proiectelor care se adreseaza IMM-urilor.

In acest sens, premierul Emil Boc a precizat ca problema s-a discutat deja in comitetul interministerial pentru gestionarea fondurilor europene si ca, in urma unei analize, Guvernul va lua o decizie cu privire la realocarea unor fonduri intre programe, inclusiv pentru sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii.

De asemenea, premierul a afirmat ca se va analiza, in continuare, posibilitatea scurtarii termenelor pentru procedurile de selectare si aprobare a fondurilor destinate proiectelor care se adreseaza IMM-urilor. 

 

#boc, # fonduri europene, # cofinantare, # proiecte, # credite , #stiri Emil Boc