Guvernul elimina preturile reglementate la energie

Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 22:03
1687 citiri
Guvernul elimina preturile reglementate la energie

Guvernul va elimina pana in 2015 preturile reglementate la energie, conform graficului stabilit deja cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc, dupa ce Executivul european a cerut Romaniei oficial sa se alinieze la normele UE in domeniu, potrivit Mediafax.

 

"Exista un grafic negociat si cu Fondul Monetar International, si cu Comisia Europeana, pana in 2015. Conform graficului, acest lucru se va rezolva", a spus Boc.

Comisia Europeana (CE) a solicitat Romaniei, in urma cu o saptamana, prin doua avize motivate, sa isi alinieze la normele UE legislatia nationala privind preturile reglementate la energie pentru consumatorii finali.

 

Procedurile de infringement pe legislatia de acest tip au inceput si in cazul Italiei si Poloniei.

Daca statele membre nu respecta in termen de doua luni obligatiile care le revin conform legii, Executivul Uniunii Europene poate deferi cauzele Curtii de Justitie.

Potrivit normelor europene privind piata interna a energiei, toate companiile trebuie sa aiba posibilitatea de a furniza liber servicii pe intreg teritoriul UE si de a-si stabili singure preturi care sa reflecte stiuatia reala de pe piete.

Stabilirea de preturi reglementate distorsioneaza functionarea pietei, deoarece defineste preturi care nu reflecta nevoile reale ale pietei si impiedica libera concurenta si integrarea pietei, considera CE.

Totusi, Executivul european aminteste ca legislatia comunitara prevede de asemenea ca, in cazuri exceptionale, spre exemplu pentru a proteja clientii vulnerabili, se pot stabili preturi reglementate.

Masurile trebuie insa sa fie directionate in mod special catre cei care au nevoie de ele si trebuie sa fie limitate in timp.

Potrivit celor mai recente informatii Eurostat, care dateaza din primul semestru al anului trecut, consumatorii casnici din Romania platesc in medie, pentru gaz, 7,74 euro pe gigajoule, fata de 14,54 euro pe gigajoule la nivelul UE. La electricitate, pretul mediu platit de consumatorii casnici din Romania este de 10,31 euro pe 100 KWh, fata de 16,76 euro/100 KWh in UE.

Premierul Emil Boc a anuntat, in luna februarie, ca tarifele la energia electrica si gaze vor creste in intervalul 2013-2015, dupa ce Guvernul va elimina preturile reglementate, la cererea FMI, pe baza unui calendar care va fi stabilit pana in septembrie 2011, urmand sa fie definiti consumatorii considerati vulnerabili, care trebuie protejati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, criticată pentru prelungirea plafonării prețului la energie. „Amestecul statului distorsionează piața și aduce taxe mai mari”
România, criticată pentru prelungirea plafonării prețului la energie. „Amestecul statului distorsionează piața și aduce taxe mai mari”
Trei experți internaționali în energie prezenți la conferința „Romanian Energy Market Conference. Securitatea aprovizionării cu gaze în etapa post-plafonare a prețului”, organizată de...
#energie electrica, #gaze, #energie, #preturile la energie, #preturi reglementate, #normele UE , #stiri Emil Boc