Guvernul ia masuri in al 13-lea ceas ca sa nu ne penalizeze CE

Vineri, 13 Februarie 2009, ora 16:21
1398 citiri
Guvernul ia masuri in al 13-lea ceas ca sa nu ne penalizeze CE

 Guvernul a pregatit masuri de reducere a cheltuielilor, precum mentinerea la 2% a cotei de contributie pentru pensiile private si plafonarea sumelor alocate cercetarii stiintifice la nivelul din 2008, pentru a evita sanctiunea CE de deficit excesiv.

Executivul a elaborat deja un proiect de ordonanta de urgenta care include un cumul de masuri pentru reduceri de cheltuieli bugetare, in vederea mentinerii deficitului la un nivel scazut si, implicit, pentru evitarea riscului declansarii procedurii de deficit excesiv.

"Avand in vedere opiniile si recomandarile Comisiei Europene si ale organismelor financiare internationale referitoare la reducerea cheltuielilor bugetare, rezulta ca, pentru evitarea riscurilor semnalate si implicit a riscului declansarii procedurii de deficit excesiv, este necesara adoptarea unei politici de restrangere a cheltuielilor bugetare si de abordare mai prudenta a deficitului bugetar", se arata in documentul obtinut de MEDIAFAX.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, astazi, ca nu se asteapta ca Romania sa fie penalizata in 2009 pentru un deficit bugetar excesiv, explicand ca declansarea unei astfel de proceduri de catre Comisia Europeana se face in anul urmator celui in care deficitul a depasit 3% din PIB si doar daca acesta nu a fost ajustat. El a amintit ca in proiectul de buget pentru 2009 este prognozat un deficit bugetar de 2% din PIB, in scadere de la nivelul de 5,2% inregistrat in 2008.

Pentru limitarea deficitului bugetar, proiectul de ordonanta al Guvernului prevede ca in plafonul maxim de finantari rambursabile care pot fi obtinute de catre autoritatile locale pe parcursul unui an vor fi incluse si tragerile din fondurile deja angajate pana la intrarea in vigoare a actului normativ, nu doar din alocatiile care vor fi contractate dupa aplicarea ordonantei. Legislatia in vigoare stabileste ca, pentru incadrarea in nivelul anual al deficitului bugetului general consolidat, este stabilita o limita anuala a finantarilor rambursabile "ce urmeaza a fi contractate" de autoritatile locale si a tragerilor ce pot fi efectuate din aceste finantari.


Actul normativ indica totodata ca nivelul contributiei angajatilor la fondurile de pensii private va fi mentinut in acest an la 2% din venitul brut, si nu la 2,5% cum prevede legislatia in vigoare, astfel incat deficitul sistemului public de pensii sa poata fi controlat, si ca resursele financiare ale bugetului asigurarilor sociale de stat nu permit cresterea valorii punctului de pensie incepand cu 1 ianuarie 2009 la nivelul impus de Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii.

Legea respectiva stabileste ca valoarea punctului de pensie nu poate fi mai mica de 45% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, incepand cu 1 ianuarie 2009. Guvernul a decis, prin proiectul bugetului asigurarilor sociale pentru 2009, ca valoarea punctului de pensie va creste de la 697,5 lei la 718,4 lei, la 1 aprilie 2009, si la 732,8 lei, la 1 octombrie 2009, nivel care, potrivit ministrului Muncii, reprezinta 43,2% din salariul mediu brut.
In acest plafon nu vor fi insa incluse si finantarile rambursabile pentru prefinantarea si/sau cofinantarea proiectelor sustinute financiar de UE.

Documentul indica totodata ca Executivul nu poate onora in acest an obligatia de finantare a sectorului de cercetare stiintifica la nivelul impus prin Ordonanta 57/2002 privind cercetare stiintifica si dezvoltarea tehnologica.

Ordonanta aprobata in 2002 stabileste ca din fonduri publice trebuie alocate sume pentru programe specifice acestui domeniu, la un nivel care sa asigure o crestere anuala a alocatiilor bugetare, astfel incat in anul 2010 sa se atinga nivelul de 1% din Produsul Intern Brut.

Executivul arata insa ca avand in vedere contextul macroeconomic si faptul ca bugetul general consolidat este supus "unor presiuni si riscuri determinate de evolutiile economice interne si externe", in 2009 nu pot fi crescute sumele alocate pentru cercetare stiintifica, fata de sumele alocate in cursul anului 2008.



Conform proiectului de ordonanta, bugetele de venituri si cheltuieli ale institutiilor publice de cultura si unitatilor sportive vor fi aprobate dupa adoptarea legii bugetului de stat, iar alocatiile vor fi repartizate in raport cu obligatiile institutiilor sau cu programele propuse, astfel incat eventuale fonduri rezultate pe parcursul anului bugetar din economii sau deficiente in activitatea acestora sa poata fi redistribuite altor unitati.

Prin derogare de la Legea 273/2006 privind finantele publice locale, subventiile acordate de la buget pentru proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile si neutilizate pana la sfarsitul exercitiului bugetar nu vor putea fi utilizate in alte scopuri, ci folosite in continuare pentru sustinerea acestor proiecte, pana la finalizare, sau restituite la buget.

Proiectul de ordonanta include si masurile deja anuntate de Executiv pentru reducerea costurilor de transport rutier si aerian in strainatate ale demnitarilor, stabilind ca serviciile cu avionul tip business class pot fi folosite in statele europene doar de membrii Guvernului, restul personalului urmand sa calatoreasca la clasa economica, si ca personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, care nu se incadreaza la categoria a II-a de diurna, trebuie sa apeleze la mijloace de transport in comun, dus-intors, pentru a parcurge distanta dintre aeroport sau gara si locul de cazare.

In document se arata ca in lipsa unor reglementari imediate si decizii operative care sa determine diminuarea cheltuielilor in sectorul bugetar si o gestionare mai buna a resurselor exista riscul cresterii cheltuielilor bugetare, cu implicatii asupra deficitului bugetar.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, la sfarsitul lunii ianuarie, ca deficitul bugetar excesiv al Romaniei din anul 2008, de 5,2% din PIB, nu a fost determinat neaparat de criza financiara si ca Uniunea Europeana ar putea sanctiona tarile care au depasit limita de 3% din PIB din alte cauze.

El a afirmat ulterior ca Romania va putea "iesi rapid" din procedura de deficit excesiv si va evita penalizari din partea Comisiei Europene (CE) daca isi va respecta angajamentele, printre care un deficit bugetar de 2% din Produsul Intern Brut in acest an.

Premierul Emil Boc a anuntat, marti, ca datele disponibile in prezent indica posibilitatea declansarii de catre CE a procedurii de deficit bugetar excesiv in cazul Romaniei si ca una dintre cele mai importante sanctiuni aplicate in acest caz ar fi taierea fondurilor comunitare.

Dupa anuntul premierului, surse oficiale au declarat, agentiei MEDIAFAX, ca, saptamana viitoare, Comisia Europeana va intocmi un raport pe care il va trimite Colegiului comisarilor europeni si in care va propune declansarea procedurii de deficit excesiv inclusiv in cazul Romaniei. Raportul va fi discutat de catre comisari in luna martie, iar o decizie va fi luata in luna aprilie, in sedinta Consiliului UE.

#Guvern, # masuri, # deficit excesiv, # procedura, # Ce, # penalizari, # pensii private, # cercetare , #stiri Emil Boc