Guvernul ofera 10.000 euro tinerilor intreprinzatori

Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 22:01
4257 citiri
Guvernul ofera 10.000 euro tinerilor intreprinzatori

Tinerii in varsta de pana la 35 de ani vor primi finantare nerambursabila de maximum 10.000 de euro pentru infiintarea de microintreprinderi, dar trebuie sa angajeze minimum doua persoane si sa reinvesteasca anual 50% din profit, potrivit unei ordonante de urgenta aprobate, miercuri, de Guvern, informeaza Mediafax.

Programul de sprijinire a tinerilor intreprinzatori a fost propus anul trecut de UDMR printr-un pachet de masuri de relansare economica.

Tinerii care indeplinesc conditiile vor beneficia prin Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (AIPPIMM) de alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 de euro sau echivalentul in lei, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, pentru care se face dovada surselor de cofinantare, conform proiectului de ordonanta de urgenta pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri.

Premierul a explicat ca tinerii debutanti in afaceri nu vor primi ajutorul financiar "in forma cash, pentru a putea face ce vor cu banii", deoarece fondurile vor fi transferate in cont si eliberate pe baza de factura. 

Alte facilitati acordate debutantilor in afaceri sunt scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariati, angajati pe durata nedeterminata.

"Aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale se utilizeaza venitul brut realizat lunar, la care asiguratul datoreaza contributia individuala de asigurari sociale", se mentioneaza in document.

Tinerii antreprenori vor mai beneficia de scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile efectuate de Oficiul National al Registrului Comertului si, respectiv, de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale si vor primi consiliere si sprijin de la oficiile teritoriale ale AIPPIMM.

De asemenea, acestia vor primi garantii de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii pentru creditele contractate in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de AIPPIMM, pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 de euro.

Calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant se pierde la data de 31 decembrie a anului in care se implinesc trei ani de la data inregistrarii firmei dupa trei ani si daca cifra de afaceri pe anul in curs a microintreprinderii a atins echivalentul in lei al sumei de 500.000 euro.

In ceea ce priveste obligatiile intreprinzatorilor, acestia trebuie sa reinvesteasca anual 50% profitul realizat in anul fiscal precedent, sa angajeze cu contract de munca pe durata nedeterminata si sa mentina in activitate cel putin doi salariati de la momentul obtinerii facilitatilor si pana la pierderea calitatii de microintreprindere apartinand tanarului debutant.

Premierul a apreciat ca noul program ii va sprijini pe tinerii intreprinzatori, in conditiile in care 1 din 5 tineri au dificultati in gasirea unui loc de munca.

El a precizat totodata ca nu vor fi sprijinite proiecte de afaceri legate de intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, plante si substante aflate sub control national, precum si activitatile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat.

Acordarea de facilitati pentru tinerii intreprinzatori a fost discutata de Guvern inca din anul 2009. De atunci, actul normativ prin care se dorea incurajarea infiintarii de firme de catre tinerii de pana la 35 de ani a suferit modificari semnificative. Initial, printre facilitatile propuse de Guvern era prevazuta scutirea de la plata impozitului pe profit pentru o anumita perioada.

 

De asemenea, aceste firme ar fi urmat sa fie scutite de la plata impozitului pe salariu pentru cinci salariati, angajati pe durata nedeterminata, pentru un venit impozabil nominal echivalent cu 500 euro.


Programul de sprijinire a tinerilor intreprinzatori a fost propus anul trecut de UDMR printr-un pachet de masuri de relansare economica, alaturi de imbunatatirea conditiilor de finantare a intreprinderilor mici si mijlocii prin crearea unui sistem de card de credit. 

Surse oficiale au declarat ca in perioada urmatoare va fi introdus si acest card destinat IMM.

 

In octombrie 2010, programul a fost lansat public cu intentia de a fi aplicat inclusiv in acel an. Premierul Emil Boc a anuntat la acel moment ca garantiile de stat pentru tinerii intreprinzatori vor fi acordate in limita a 100 milioane euro, dintre care 20 milioane euro in 2010, iar ajutorul financiar de maxim 10.000 euro va fi alocat pentru un numar estimat de 200 firme in 2010 si minim 1.000 firme in 2011.

In urma cu doua saptamani, premierul a anuntat ca bugetul alocat acestui program va fi de 10 milioane euro calculat pentru intregul an, iar tinerii vor fi sprijiniti astfel sa deschida cel putin o mie de firme.

El a aratat ca pentru sprijinirea tinerilor care doresc sa infiinteze prima firma a fost deja rezervat un buget de 5 milioane euro, care va fi suplimentat cu inca 5 milioane euro in partea a doua a acestui an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
# masuri de relansare economica, #Programul de sprijinire a tinerilor intreprinzatori, #antreprenori, #microintreprinderi , #stiri Emil Boc